Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.200.140.218.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Što djeca trebaju znati o novcu, štednji i financijama općenito?

Što djeca trebaju znati o novcu, štednji i financijama općenito?


Podučavanje djece upravljanju novcem jedna je od važnih roditeljskih zadaća kojom osiguravamo da izrastu u financijski odgovorne ljude koji će biti svjesni što si mogu priuštiti i neće lako upadati u dugove. Kako djeca oponašaju i usvajaju navike roditelja, učenje financijske odgovornosti ići će im lakše nego što mislite! Već od rane dobi možete u njih usaditi neke vrlo važne lekcije koje će ih postaviti na pravi put i objasniti im kako treba pristupati novcu.

Evo nekoliko savjeta kada početi i kako podučavati djecu vrijednosti novca. Sažetak svih ovih savjeta pogledajte u INFOGRAFICI ili kliknite na sliku:

infografika - djeca i novac i financije


Naučite djecu odakle dolazi novac


Svima su nam poznati prizori urlajućih trogodišnjaka koji zahtijevaju da im se odmah i sada nešto kupi jer oni to žele. Kako bi preduhitrili takve situacije, mudri roditelji prije odlaska u trgovinu u koju ga moraju povesti pripreme dijete: objasne mu zašto tamo idu i što će točno kupiti. Tako preveniraju kasnije stresne situacije jer trogodišnjaku koji je ušao u tantrum nikakvo uvjeravanje neće pomoći – dijete jednostavno izražava svoje osjećaje što može biti izuzetno stresno za roditelje koji se teško s time nose u javnosti, pa nerijetko popuštaju i posežu za novčanikom samo kako bi „umirili“ dijete. No, to je potpuno pogrešno jer tako šalju djetetu poruku da će nepoželjno ponašanje biti nagrađeno.

Djecu u dobi od 3 do 6 godina treba podučiti razlici između potreba i želja: ono što želiš nije nužno i ono što ti je potrebno, a premda to jako želiš, ne možeš to istog trenutka i dobiti. Ovo je vrijeme u kojem djeci treba objasniti da novac ne dolazi iz bankomata i da njegova količina nije neograničena – koliko zaradimo, toliko možemo potrošiti, no najprije moramo odvojiti novac na najvažnije stvari: potrebe poput hrane i režija koje možemo pokriti. Dio novca dobro je odvojiti za štednju.


Štednja – navika koja se stječe od najmlađe dobi


Učiti dijete štednji jedna je od najkorisnijih financijskih lekcija. Dijete koje je naučilo štedjeti da bi ostvarilo neki cilj umjesto da mu odmah ispunite svaku želju uči se strpljenju i odgovornom financijskom ponašanju koje će mu itekako koristiti u životu.

Koncept je vrlo jednostavan: ako dijete želi neku stvar, objasnite mu da je ne može dobiti odmah već treba uštedjeti novac. Dajući mu džeparac dopustite mu da samo raspolaže novcem kako bi spoznalo njegovu vrijednost i posljedice vlastitih – malih, ali važnih, financijskih odluka. Ako spiska svaki džeparac čim ga dobije, njegov cilj, kupnja novog bicikla ili mobitela, bit će sve nedostižniji. Djeci se može objasniti da se novac može štedjeti u banci, ali i kroz životno osiguranje.


Potaknite djecu da “zarade” novac


Mnogi roditelji koriste novac kako bi motivirali djecu za neke stvari i naučili ih odgovornom financijskom ponašanju. Osim što ih podučavaju financijskoj odgovornosti, ovakve metode mogu i dobro djelovati na djecu i na druge načine. Znanstveno je dokazano da ovakav pristup pomaže izgraditi dječje samopouzdanje, ali i produbljuje povezanost između djece i roditelja.

Međutim, važno da jasno postaviti pravila za dobivanje novca. Dijete mora znati koje su njegove obaveze i treba ih ispuniti kako bi zaslužilo svoj tjedni ili mjesečni džeparac. I po pitanju ispunjavanja obveza i davanja džeparca treba biti, kao i u svemu, dosljedan: ako ne ispuni svoje obveze, ne može dobiti džeparac.  


Uključite djecu u obiteljske financije


Djeca oponašaju i usvajaju ponašanje i navike roditelja, pa je dobra ideja uključiti ih u planiranje obiteljskih financija. Neka vam pomognu u planiranju popisa za tjednu kupnju namirnica. Zadajte im budžet i neka sami isplaniraju što sve treba kupiti i izračunaju koliko sve to košta. Objasnite im što su režije, kako se plaćaju i zašto je plaćanje režija prioritet: primjerice, ako ne platimo račun za usluge telekom operatera, nećemo imati internet ni televiziju.


Naučite djecu razliku između želje i potrebe


Uključivanje djece u planiranje obiteljskih financija još je jedna dobra prilika za podučavanje razlikovanju želja i potreba. Dok su potrebe prioritet, želje se mogu odgoditi. Dobro je željeti jer ako nešto jako želiš, to će te motivirati da se oko toga potrudiš, primjerice, da štednjom ostvariš svoj cilj: kupnju novog računala. Ispunjenje želje za koju se dijete trudilo i strpljivo štedjelo kako bi je ostvarilo pruža puno veće zadovoljstvo! 


Čemu služi osiguranje


Djeci se osiguranje može vrlo jednostavno objasniti: to je nešto što možeš kupiti kako bi zaštitio sebe i svoje stvari. Ako se nešto što imaš potrga ili pokvari, osiguranje će ti pomoći to popraviti. Kada kupiš osiguranje dobiješ komad papira koji se zove polica osiguranja. Koncept će još lakše shvatiti ako im objasnite da mnoge slavne osobe osiguravaju dijelove svoga tijela jer su im oni najvažniji „alat“ u životu – poznati nogometaši osiguravaju noge, pjevačice glas i slično. Osiguranje, međutim, nije potrebno samo poznatima i slavnima: ako živimo u kući koja je osigurana, u slučaju štete poput požara, potresa ili poplave osiguranje će namiriti štetu. 

 

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Pripremite dom za godišnji odmor

Osigurajte svoj dom prije odlaska na ljetovanje ili putovanje i bezbrižno uživajte na zasluženom godišnjem odmoru!

Opširnije
Kako isplanirati savršen godišnji odmor

Planiranje je pola puta do savršenog godišnjeg odmora!

Opširnije
Kako putovati sigurno s kućnim ljubimcem

Nekoliko korisnih savjeta za sigurno putovanje automobilom s vašim najdražim dlakavim prijateljima

Opširnije
Neka planiranje troškova bude vaša najbolja novogodišnja odluka!

Planiranjem troškova ostvarite svoje ciljeve i financijsku neovisnost.

Opširnije
Osiguraj posao koji voliš

Osiguranje imovine obrtnika i poduzetnika 

Opširnije
Kako uštedjeti bez prevelikog odricanja

Značajne uštede u kućanstvu možemo postići malim koracima: od planiranja kupnje do DIY projekata

Opširnije
Kontrolirate li svoj novac ili on kontrolira vas?

Važni koraci u postupanju s novcem koji će vam olakšati financijske brige na duge staze


 

Opširnije
Kako održavati mentalnu kondiciju

Uz fizičku, važno je održavati i mentalnu kondiciju.

Opširnije
Kako ostvariti važne odluke i postići dugoročne ciljeve

Kako novogodišnje odluke pretvoriti u ostvarive ciljeve?

Opširnije
Pretvorite FOMO u JOMO

5 savjeta kako smanjiti vrijeme koje gubimo na društvenim mrežama

Opširnije
Što kad vam je svega previše?

Većinu rutinskih kućanskih poslova i "nevidljivih" zadataka obavljaju žene. Donosimo nekoliko savjeta kako si olakšati život i skinuti dio tereta sa svojih leđa.

Opširnije
Biciklirajte - ali sigurno! Provjerite poznajete li pravila vožnje i prometne propise o bicikliranju

Kako stojite s poznavanjem biciklističkih propisa? Provjerite svoje znanje i vozite sigurno!

Opširnije
50 načina za predah

Ako vam nedostaje inspiracije, imamo 50 ideja za kratki predah na poslu, kod kuće ili bilo gdje da se nalazite.

Opširnije
Mitovi o osiguranju

Najčešći mitovi i zablude o osiguranju.Donosimo činjenice koje će vam pomoći donijeti informiranu i odgovornu odluku.

Opširnije
Hrana koja podiže raspoloženje

Zimski blues ublažite hranom koja sadrži protein triptofan koji pomaže našem tijelu da proizvede serotonin, hormon sreće.

Opširnije
5 jezika ljubavi

Dok neki ljubav iskazuju fizičkim dodirom, drugima je nepodijeljena pažnja partnera najveći dokaz ljubavi. Naučite „strane“ jezike ljubavi kako biste se međusobno bolje razumjeli i voljeli na svim jezicima.

Opširnije
Kako možemo biti sigurni da su proizvodi i usluge koje kupujemo doista „zeleni“ i održivi?

Svakodnevnim, malim ali važnim odlukama možemo pozitivno utjecati na svijet, kao što su odluke o proizvodima i uslugama koje kupujemo.

Opširnije
Sedam pravila za sretne blagdane

Bilo da spadate u obožavatelje Božića ili ste istinski Grinch, dobro je prisjetiti se i živjeti vrijednosti zbog kojih Božić i jest najčarobniji blagdan.

Opširnije
Savjeti za putovanja u vrijeme pandemije

Kako putovati u vrijeme pandemije COVID-19? Putno osiguranje može vas zaštititi od neželjenih troškova!

Opširnije
Najbolja mjesta za izlet u kontinentalnoj Hrvatskoj

Ako ne idete na more, iskoristite vikend ili slobodan dan za posjet nekoj od predivnih izlet destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj

Opširnije
Pametnim trošenjem do više zadovoljstva u životu

Promjene navika trošenja mogu nas učiniti sretnijima i zadovoljnijima.

Opširnije
10 stvari koje možete učiniti za naš planet

Jednostavne stvari koje možete primijeniti odmah, želite li pomoći očuvanju prirode odnosno smanjiti svoj ekološki otisak.

Opširnije
Nezgode u kućanstvu i kako ih izbjeći

Ozljede zadobivene kod kuće češće su od ozljeda na radu!

Opširnije
Kako pripremiti dijete za školu

Donosimo savjete kako pripremiti klince za školu i cijeloj obitelji olakšati prve tjedne školske godine u kojem razbibrigu zamjenjuju obaveze.

Opširnije
Zašto je djecu bolje odvesti u prirodu nego u šoping centar

Igra u prirodi je zdrava, djeca razvijaju empatiju prema drugim živim bićima, a planiranje izleta povezuje i usrećuje cijelu obitelj

Opširnije
Bicikliranje – zdrav i društveno poželjan način prometovanja

Kriza sa širenjem bolesti COVID-19 pridonijela je popularizaciji održivih načina prometa 

Opširnije
Jesu li uredi otvorenog tipa stvar prošlosti?

Hoće li zdravstvena kriza zauvijek promijeniti način na koji poimamo poslovni prostor?

Opširnije
Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života, tzv. „work-life balance“ je u uvjetima pandemije koronavirusa i rada od kuće poprimila sasvim novo značenje. 

Opširnije
Kako zadržati pozitivan stav za vrijeme krize

Život nam se svima okrenuo naglavačke. Evo na što se trebamo fokusirati da bismo zadržali pozitivan stav.

Opširnije
Treba li vam digitalna detoksikacija?

Možete li zamisliti dan, tjedan ili čak mjesec dana bez mobitela i interneta? 

Opširnije
Kako vježbati kreativnost

Kreativnost je vještina na kojoj se može raditi i svi tu sposobnost možemo razvijati! 

Opširnije
Zašto smo pokrenuli Radost života ili priče koje čine razliku

Upoznajte Stellu, zvijezdu bez granica i Ermina, dječaka romske nacionalnosti koji kad odraste želi biti baš kao njegov tata!
FOTO: Rade Popadić/Dalmacija danas

Opširnije
Tko se boji rizika još?

Naslovu unatoč, ne trebamo se bojati rizika, već njihovih posljedica.

Opširnije
Ne dajte ekranima da izgladne vaše srce

Hrvatski predškolci provode 2,4 sata dnevno pred ekranom. Kako onda zaštititi djecu od prekomjernog izlaganja ekranima?

Opširnije
Kako naše potrebe i odgovornosti rastu s djecom

Svatko tko ima djecu, zna kako to ide: godine prolaze munjevito i nismo se ni okrenuli, a naša beba već je na pragu proslave zadnjeg jednoznamenkastog rođendana.

Opširnije
Kako odgovoriti na pitanja od kojih boli glava

Sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji da vam netko postavi nepristojno pitanje i niste se ni snašli, a već se opravdavate, objašnjavate…nemojte

Opširnije
Rad u papučama: prednosti, mane i kako stojimo s tim u Hrvatskoj

Svijet u kojem sve brojnija radna snaga postaju milenijci, tipična slika radnog mjesta u uredu, uz osmosatno radno vrijeme, godišnji odmor i rad u tvrtki „dok nas mirovina ne rastavi“, lagano postaje retro.

Opširnije