Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.200.140.218.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Kako bolje i sigurnije voziti

Kako bolje i sigurnije voziti


Sigurnost u vožnji uvijek mora biti na prvom mjestu. Na taj način ne štitite samo sebe i ljude u svom automobilu nego i ostale sudionike u prometu.
Bolja i sigurnija vožnja se može postići na nekoliko vrlo jednostavnih načina, ali na neke od njih čak i iskusni vozači ponekad zaboravljaju. Stoga je dobro podsjetiti se na što sve treba obratiti pozornost kako bismo smanjili rizik od prometne nesreće. Evo nekoliko savjeta!

mehaničar provjerava automobil


Redovito provjeravajte potrošne materijale na automobilu

Bez obzira koliko pazite na svog limenog ljubimca, svaki automobil ima materijale koji se s vremenom troše, a koji mogu jako utjecati na vašu sigurnost u vožnji.

Izlizane gume, primjerice, mogu imati ogroman utjecaj na ponašanje automobila na cesti, posebice ako je cesta mokra ili vruća. Vaše vozilo će se u tom slučaju slabije držati ceste i mogućnost proklizavanja će dramatično rasti.

Diskove kočnica također treba s vremena na vrijeme mijenjati, a u prosjeku se to obavlja nakon prijeđenih 50-ak tisuća kilometara. Ipak, ovo ovisi o načinu vožnje pa je smirenom vožnjom moguće produžiti životni vijek diskova, ali i značajno ga smanjiti agresivnim ponašanjem na cesti.

Ne zaboravite ni na motorno ulje, tekućinu za brisače i tlak u gumama. Ovo su relativno jednostavne stvari za nadomjestiti (bilo koja benzinska crpka ima sve što vam je potrebno), ali one mogu imati ogroman utjecaj na vaše uživanje u vožnji. Redovito ih provjeravajte i izbjeći ćete nepotrebne rizike.


Pravilno podesite vaš položaj za volanom

Iznimno je bitno i kako sjedite za volanom jer će vam pravilan položaj omogućiti da pravovremeno reagirate na potencijalne opasnosti na cesti i učiniti vašu vožnju sigurnijom.

Za početak, vaša leđa trebala bi u potpunosti biti prislonjena na naslon vozačevog sjedišta, na način da su zdjelica i kralježnica poravnati. Koljena bi trebala biti blago savijena kada pritišćete neku od papučica, a na bedrima ne biste trebali osjećati nikakav pritisak dok sjedite.

Ruke bi također trebale biti blago savijene dok upravljate vozilom, a ramena bi u svakom trenutku trebala biti na naslonu sjedala, čak i dok skrećete.
I na kraju, vaša glava trebala bi biti na istoj razini kao i naslon za nju na vašem sjedalu, pa stoga podesite naslon ako je to potrebno prije vožnje.
Izdvojite minutu vremena da ove stvari namjestite prije nego se uključite u promet i vaša vožnja će biti mnogo udobnija i sigurnija.

majka i dijete u autu


Ne vozite kada ste umorni

Jedno od najvažnijih pravila sigurne vožnje jest da ne vozite kad ste umorni. Izbjegavajte duga noćna putovanja ako se niste naspavali, a ako osjetite umor na putu, zaustavite se na nekom odmorištu i odmorite.

Umor se često javlja već nakon dva sata vožnje, tj. nakon otprilike 200 prijeđenih kilometara, a mnogi vozači podcjenjuju opasnosti koje vožnja u ovakvom stanju nosi.
 
Želja za spavanjem, ukočenost u vratu i trnci u nogama samo su neke od posljedica umora, a u ekstremnim slučajevima vozaču se mogu početi sklapati oči. Nije rijetkost ni da vozač zaspi usred vožnje, što može dovesti do tragičnog ishoda.

Kraći odmori u pravilnim razmacima mogu puno pomoći u očuvanju budnosti vozača, a i provjetravanje vozila također puno pomaže. Podesite sustav u svom vozilu na način koji vam najbolje odgovara, a ako osjetite potrebu, stanite i popijte malo kave kad to bude moguće. Osvježavajuća pića također mogu pomoći.

vožnja po kišnom vremenu


Pripazite na vremenske uvjete

Naravno, i vremenski uvjeti igraju veliku ulogu u odlučivanju kako biste trebali voziti. Nipošto nije isto ako je vani sunčano ili pada jaka kiša.
Kod kiše je najopasniji trenutak kada ona tek počinje padati jer se tada naglo mijenjaju uvjeti na cesti. Prašina i kiša na kolniku mogu stvoriti iznimno sklisku površinu. Usporite i povećajte razmak između sebe i drugih vozila, posebice pri ulasku u zavoje. Izbjegavajte nagle pokrete.

Slično vrijedi i za vožnju po snijegu - nagli pokreti mogu biti iznimno opasni - ali ovdje treba naglasiti važnost odgovarajuće opreme (zimskih guma i lanaca). Također, pobrinite se da je vaš automobil u potpunosti očišćen od snijega kako biste imali najbolju moguću vidljivost i kako ne biste omeli druge vozače.

Jedan od ozbiljnih problema na cesti može biti i snažan vjetar, a to se posebice odnosi na tegljače i druga vozila s prikolicama. U ovakvim situacijama smanjite brzinu kada vam ususret dolazi veliko vozilo i budite vrlo oprezni kada izlazite na otvoreno područje na kojem vjetar jako puše.

trening sigurne vožnje


Trening sigurne vožnje

O najčešćim greškama tijekom vožnje i kako ih izbjeći možete učiti i na treningu sigurne vožnje, koji će vas provesti kroz različite situacije koje bi na otvorenoj cesti mogle predstavljati popriličnu opasnost.

Tijekom treninga sigurne vožnje ćete sve to proći na posebno pripremljenom poligonu pod budnim okom kvalificiranih instruktora.
Trening možete pohađati vlastitim vozilom, a postoji i mogućnost da unajmite automobil na licu mjesta. U svakom slučaju, moći ćete uvježbavati vožnju po kiši ili u zimskim uvjetima, suočavanje s različitim preprekama, a u nekim slučajevima čak i naučiti voziti štedljivije.

Ovakvi treninzi idealni su ako niste neko vrijeme sjeli za volan, a posjedujete vozačku dozvolu ili ako ste još uvijek relativno neiskusan vozač. Osim što ćete naučiti kako se ponašati u pojedinoj situaciji, dobit ćete i dozu samopouzdanja za sljedeći izlazak na cestu.


Osigurajte automobil

Naravno, uza sve navedeno, važno je imati i odgovarajuće osiguranje za automobil. Na taj način možete bezbrižno na cestu jer ćete u svakom trenutku imati nekoga kome ćete se moći obratiti za pomoć.

Uz obvezno UNIQA auto osiguranje  možete ugovoriti i dodatna pokrića, poput zamjenskog vozila koje će vam trebati u slučaju prometne nezgode koja bi onesposobila vaš automobil.
 
Uz to, možete ugovoriti  pomoć u slučaju kvara na cesti ili zaštititi vaše vozilo od štete uslijed potresa.
Ove i mnogobrojne druge prednosti mogu vam umnogome olakšati život ako se s automobilom nađete u bilo kakvoj nepovoljnoj situaciji. 
Lako i jednostavno možete ugovoriti UNIQA Smart kasko koji kroz aplikaciju prati vašu vožnju i obavještava vas ako vozite prebrzo, registrira nagla kočenja, ubrzanja i skretanja. Ujedno vas motivira da vozite savjesno jer za takvu vožnju dobivate bonus kilometre. 


automobil parkiran u prirodi


Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

U Hrvatskoj sigurnost u prometu ima čak i svoj dan koji se punim nazivom zove Dan sigurnosti cestovnog prometa, a obilježava se 21. listopada.
Svijest o sigurnosti u cestovnom prometu je iznimno važna jer se diljem Hrvatske svakodnevno u prosjeku dogodi tek nešto manje od 100 prometnih nesreća i nezgoda. Također, u prosjeku na hrvatskim cestama pogine jedna osoba dnevno, dok ih je u periodu od 2010. do 2019. godine bilo ozlijeđeno više od 150 000.

Sve ovo samo naglašava važnost sigurne i oprezne vožnje i prilagođavanja uvjetima na cesti. Pobrinite se da je vaš automobil uvijek u najboljem mogućem stanju i nemojte zanemariti pravovremenu zamjenu potrošnih materijala poput guma i diskova na kočnicama.

Nipošto nemojte zanemariti ni sebe ni svoje psihofizičko stanje, posebice ako se radi o umoru. To je najbolji način da zaštitite sebe i ostale sudionike u prometu.

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Znate li kako postupiti ako vam se dogodi prometna nezgoda?

U slučaju prometne nezgode trebate znati što ste dužni poduzeti

Opširnije
Kako pripremiti automobil za put

Putujete li na odmor automobilom, ne zaboravite ga pripremiti za put.

Opširnije
Top 10 pjesama za putovanje automobilom

Donosimo prijedlog 10 top pjesama za putovanje automobilom.

Opširnije
Što donosi novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama: Vozite odgovorno i oprezno jer vas nepažnja može jako skupo stajati

Mogućnost zaplijene automobila okorjelim recidivistima, oduzimanje i ukidanje vozačke dozvole i značajno veće kazne za prometne prekršaje novine su novog Zakona  koji 1. kolovoza stupa na snagu. 

Opširnije
Zašto dijete treba biti vezano u autosjedalici?

Sigurnost djece svakom bi roditelju morala biti na prvom mjestu, no unatoč rizicima koju su ogromni, prema podacima Udruge RODA čak 90 posto roditelja u Hrvatskoj ne koristi autosjedalice pravilno.

Opširnije
Što nakon prometne nezgode

Ako vam se dogodi prometna nezgoda, neovisno o tome tko je za nju odgovoran, pokušajte ostati pribrani i držite se procedure propisane u takvim situacijama.

Opširnije
Najluđe stvari o automobilima koje sigurno niste znali

Automobili su poznati od kraja devetnaestog stoljeća, od kada su promijenili ne samo način prometovanja, već i svijet.

Opširnije
Na što trebate obavezno pripaziti kad osiguravate auto

Ističe li vam obvezno osiguranje automobila, a dosad ste tu policu osiguranja doživljavali samo kao „još jednu formalnost“ razmislite još jednom.

Opširnije
Razbijen mit: stereotipima unatoč, vožnja nije (samo) muški posao

Je li doista tako, jesu li žene generalno lošiji vozači od muškaraca ili je i umijeće vožnje individualno?

Opširnije
Koliko stvarno košta posjedovanje automobila

Planirate li kupnju novog ili rabljenog automobila, vjerojatno znate da će vas taj luksuz i znatno koštati.

Opširnije
Najbolje reklame za automobile svih vremena

Neka briljantna televizijska reklama sigurno vam se dopala, pogledajte naš odabir najboljih.

Opširnije
Zašto je autoosiguranje obvezno i kako ga ugovoriti?

Obvezno autoosiguranje i pokrića koja se mogu ugovoriti za dodatnu zaštitu

Opširnije
Top 7 automobila za gužvu

Zasigurno ste poželjeli imati neki od nevjerojatnih filmskih automobila kojima možete jednostavno preskočiti gužvu.

Opširnije
Slavni glumci za volanom

Svi već znamo kako poznati glumci kuhaju, plešu ili pjevaju, ali koji od njih su vješti za volanom.

Opširnije