Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.200.140.218.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Koliko stvarno košta posjedovanje automobila

Koliko stvarno košta posjedovanje automobila


Planirate li kupnju novog ili rabljenog automobila, vjerojatno znate da će vas taj luksuz i znatno koštati. Iako su automobili danas svima dostupni, a neka kućanstva imaju čak i dva automobila, mnogi ne računaju na realne troškove koje posjedovanje automobila donosi.

Unatoč tomu, potražnja za novim automobilima u Hrvatskoj ipak raste jer je u siječnju 2017. registrirano 16,8 posto više novih automobila nego u istom razdoblju prošle godine.
Kako bismo vam olakšali odluku ako prvi puta nabavljate auto, donosimo pregled godišnjih troškova na koje trebate računati i isplanirati vaš kućni budžet kako vas tehnički pregled, obvezno autoosiguranje i drugi troškovi ne bi svake godine „iznenadili“ i ispraznili vam novčanik.
 

Cijena automobila - novi ili rabljeni?

Ovisno o vašim mogućnostima i potrebama, kupit ćete rabljeni ili novi automobil. Kupujete li novi auto, raspitajte se o troškovima popravaka i rezervnih dijelova, pripazite na garanciju i što ona sve uključuje te druge pogodnosti prodavatelja. Ako je vaš izbor rabljeni auto, savjetujemo da se dobro informirate i prije kupnje putem oglasnika ili na nekom sajmu automobila vašeg novog ljubimca odvezete automehaničaru u kojeg imate povjerenja kako bi procijenio pravo stanje automobila. Ne želite kupiti „mačka u vreći“. Cijena će u konačnici ovisiti i o vašim mogućnostima plaćanja - je li to gotovina, kredit ili leasing, razlika je velika.

Registracija i tehnički pregled

Cijena registracije i tehničkog pregleda ovise o tome je li riječ o novom ili rabljenom vozilu, prvoj registraciji ili produljenju, vrsti i snazi motora, emisijskom razredu vozila, prijeđenoj godišnjoj kilometraži, godini proizvodnje… Informativni izračun troška možete provjeriti na nekom od online kalkulatora stanica za tehnički pregled vozila. U tehnički pregled ulazi eko tekst, naknada za ceste i posebna naknada za okoliš. Tu je i administrativni trošak tehničkog pregleda.

Popravci i redovni godišnji servis vozila

Redovito servisiranje utječe na trajnost i vozna svojstva auta. Ako imate novi automobil, redovito servisiranje uvjet je za održavanje garancije pa dobro proučite uvjete garancije kad birate auto. Redovito servisiranje se isplati. Ozbiljan kupac najprije će tražiti servisnu knjižicu vozila i teško da će kupiti auto koji nije redovito održavan. Mnogi, želeći smanjiti troškove, štede na održavanju pa popravljaju samo najnužnije ili voze „dok ide“. No, treba znati da se mala nepravilnost može lako pretvoriti u veliki kvar ako se na vrijeme ne ukloni, a tada je i trošak popravka znatno veći. U pravilu se temeljit servis radi nakon dvije godine ili 30.000 prijeđenih kilometara, dok se ulje preporuča zamijeniti nakon svakih prijeđenih, najviše 20.000 kilometara.Gorivo

 
Kad računate koliko će vas auto doista koštati, ne zaboravite ukalkulirati trošak goriva. On ovisi o tome koliko kilometara prelazite, koliko auto goriva troši, pa probajte procijeniti mjesečno odnosno godišnje izdvajanje za pogon vaša četiri kotača.
 Gume

Mnogi se pitaju koliko automobilske gume mogu trajati. Važno je kod kupnje guma pripaziti na datum proizvodnje jer, vjerovali ili ne, one se troše i kad stoje na polici, pa ako primijetite „nevjerojatne“ popuste na auto gume, preporučamo dodatan oprez. Za očuvanje guma najvažnije je pravilno skladištenje, pa ako mijenjate ljetne u zimske svake sezone i obratno kod ovlaštenog vulkanizera, znajte da će vas to koštati određenu naknadu za čuvanje. Ona koja obično iznosi nekoliko desetaka eura, no montaža se u tom slučaju ne plaća. Ako ih skladištite sami, platiti ćete samo montažu kod vulkanizera. Neki vulkanizeri besplatno će vam čuvati gume ako ih kod njih kupite. Kako bi smanjili troškove, mnogi vozači kupnju cjelogodišnje gume koje kombiniraju performanse ljetnih i zimskih guma. Njihova prednost je svestranost i ušteda, no stručnjaci ih preporučuju samo za male kilometraže i uglavnom gradsku vožnju. Svakako savjetujemo da odluku donesete uzimajući u obzir vožnju i kilometražu koju prelazite, te da se savjetujete s vulkanizerom koji će procijeniti u kakvom su stanju vaše gume.


Osiguranje

 
I posljednja, no ništa manje važna stavka u troškovima i brizi o vašem automobilu, je osiguranje. Obično se kasko ugovara samo za nova vozila, no i rabljeno vozilo možete dodatno zaštititi posebnim pokrićima koja ugovarate uz policu. Svakako prilikom odabira osiguratelja pročitajte uvjete koje vam osiguratelj nudi kako biste u slučaju prometne nesreće znali što vas čeka - koji je postupak prijave štete i koja pokrića imate. Ako ste kupili rabljeni auto, dodatna pokrića, poput pomoći na cesti dobro će vam doći u slučaju kvara vozila ili prometne nezgode, a košta samo 7,96 EUR godišnje. Razmislite i o tome da, ovisno o vašim vozačkim navikama i stupnju sigurnosti koji želite, pokrijete i rizik od, primjerice, loma stakla ili pada snijega s krova na vaše vozilo. Rizik od tuče, požara ili eksplozije također možete pokriti dodatnim pokrićem - 'mini kasko osiguranjem' - koje je ipak osjetno jeftinije od punog kaska.
Ako se vaše vozilo često kvari ili ga neredovito održavate, možete ugovoriti uslugu za pokriće od pada na tehničkom pregledu - Autopass. Ovo pokriće vam omogućuje besplatan popravak osobnog vozila u slučaju tehničke neispravnosti vozila. Stanica za tehnički pregled provjerava ispravnost vozila na 18 sklopova. Moguće je iskoristiti pogodnost besplatnog popravka kvara na vozilu na bilo kojem od tih sklopova do određenih limita po sklopu.

 

Svakako provjerite i priznaje li vam osiguratelj popuste i bonuse prijašnjih osiguratelja, te daje li vam obiteljski popust na drugo vozilo. Ako ste profesionalni vozač ili ste završili tečaj sigurne vožnje, možda imate pravo na popust i po toj osnovi. Neki osiguratelji odobravaju i popuste za vozače starije od 65 godina. Prilikom odabira osiguratelja kojem ćete povjeriti brigu o osiguranju vozila važna referenca je i brza i pravovremena isplata šteta. Kad sve to uzmete u obzir, usporedite cijene i ponude, donijeli ste odgovornu odluku koja vas štiti od materijalne štete koja vam se može dogoditi.

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Znate li kako postupiti ako vam se dogodi prometna nezgoda?

U slučaju prometne nezgode trebate znati što ste dužni poduzeti

Opširnije
Kako bolje i sigurnije voziti

Na što sve trebate obratiti pozornost kako biste smanjili mogućnost nesreće? Pročitajte nekoliko jednostavnih savjeta!

Opširnije
Kako pripremiti automobil za put

Putujete li na odmor automobilom, ne zaboravite ga pripremiti za put.

Opširnije
Top 10 pjesama za putovanje automobilom

Donosimo prijedlog 10 top pjesama za putovanje automobilom.

Opširnije
Što donosi novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama: Vozite odgovorno i oprezno jer vas nepažnja može jako skupo stajati

Mogućnost zaplijene automobila okorjelim recidivistima, oduzimanje i ukidanje vozačke dozvole i značajno veće kazne za prometne prekršaje novine su novog Zakona  koji 1. kolovoza stupa na snagu. 

Opširnije
Zašto dijete treba biti vezano u autosjedalici?

Sigurnost djece svakom bi roditelju morala biti na prvom mjestu, no unatoč rizicima koju su ogromni, prema podacima Udruge RODA čak 90 posto roditelja u Hrvatskoj ne koristi autosjedalice pravilno.

Opširnije
Što nakon prometne nezgode

Ako vam se dogodi prometna nezgoda, neovisno o tome tko je za nju odgovoran, pokušajte ostati pribrani i držite se procedure propisane u takvim situacijama.

Opširnije
Najluđe stvari o automobilima koje sigurno niste znali

Automobili su poznati od kraja devetnaestog stoljeća, od kada su promijenili ne samo način prometovanja, već i svijet.

Opširnije
Na što trebate obavezno pripaziti kad osiguravate auto

Ističe li vam obvezno osiguranje automobila, a dosad ste tu policu osiguranja doživljavali samo kao „još jednu formalnost“ razmislite još jednom.

Opširnije
Razbijen mit: stereotipima unatoč, vožnja nije (samo) muški posao

Je li doista tako, jesu li žene generalno lošiji vozači od muškaraca ili je i umijeće vožnje individualno?

Opširnije
Najbolje reklame za automobile svih vremena

Neka briljantna televizijska reklama sigurno vam se dopala, pogledajte naš odabir najboljih.

Opširnije
Zašto je autoosiguranje obvezno i kako ga ugovoriti?

Obvezno autoosiguranje i pokrića koja se mogu ugovoriti za dodatnu zaštitu

Opširnije
Top 7 automobila za gužvu

Zasigurno ste poželjeli imati neki od nevjerojatnih filmskih automobila kojima možete jednostavno preskočiti gužvu.

Opširnije
Slavni glumci za volanom

Svi već znamo kako poznati glumci kuhaju, plešu ili pjevaju, ali koji od njih su vješti za volanom.

Opširnije

Istaknuti proizvodi

 
 

Obvezno auto osiguranje

UNIQA polica auto osiguranja čuva vaš bonus i nudi zamjenski auto. Doznajte više o dodatnim pokrićima koje polica obuhvaća.

 

Kasko osiguranje

Omogućuje vam dobivanje naknade za materijalnu štetu na vozilu i onda kada ste vi uzrokovali prometnu nezgodu.

 
Pregled ostalih članaka
Ističe li vam obvezno osiguranje automobila, a dosad ste tu policu osiguranja doživljavali samo kao „još jednu formalnost“ razmislite još jednom.
Opširnije
Je li doista tako, jesu li žene generalno lošiji vozači od muškaraca ili je i umijeće vožnje individualno?
Opširnije
Automobili su poznati od kraja devetnaestog stoljeća, od kada su promijenili ne samo način prometovanja, već i svijet.
Opširnije
Za građane autoosiguranje jedino je obavezno osiguranje u našoj zemlji.
Opširnije
Neka briljantna televizijska reklama sigurno vam se dopala, pogledajte naš odabir najboljih.
Opširnije
Zasigurno ste poželjeli imati neki od nevjerojatnih filmskih automobila kojima možete jednostavno preskočiti gužvu.
Opširnije
Donosimo prijedlog 10 top pjesama za putovanje automobilom.
Opširnije
Svi već znamo kako poznati glumci kuhaju, plešu ili pjevaju, ali koji od njih su vješti za volanom.
Opširnije