Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.222.64.76.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Kako pripremiti automobil za put

Kako pripremiti automobil za put


Putujete li na odmor automobilom, ne zaboravite ga pripremiti za put. Ako vas je dosad služio bez poteškoća i obavili ste redovni servis prije tehničkog, možda mislite da je dovoljno napuniti spremnik gorivom, utrpati kofere u prtljažnik i krenuti. Radi vlastite sigurnosti, ipak bi bilo dobro da provjerite neke ključne točke na automobilu kako bi vaš put do željenog odredišta bio siguran i bez neplaniranih zastoja. 

automobil
 

Prekontrolirajte ulje u motoru

Nedovoljno ulja može prouzrokovati probleme tijekom puta i izazvati veliku štetu na automobilu, pa bez obzira što vam lampica nije zasvijetlila, provjerite razinu ulja kako biste bili sigurni da je sve u redu. Redovita kontrola i mijenjanje ulja imaju velik utjecaj na vijek trajanja motora. Prosječan automobil  troši do pola litre ulja na tisuću kilometara.

Stručnjaci preporučuju kontrolirati ulje na ravnoj podlozi kada je motor automobila ugašen, te ne pretjerivati s količinom. Najbolje je da razina ulja u motoru bude između oznaka min i max. Ako se u motor ulije znatno više ulja od maksimuma, može se preliti u komoru za sagorijevanje. U komori za sagorijevanje vjerojatno neće nastati veća šteta, ali se mogu uništiti katalizator i lamba sonda.​

Provjerite tekućinu za stakla i metlice brisača

Idete li na dulji put, obavezno se pobrinite da imate dovoljno tekućine za stakla jer je vrlo vjerojatno da ćete više nego uobičajeno uključivati brisače kako biste povećali vidljivost na putu koju vam može pokvariti iznenadna kiša, kukci i slično. Ako su vam metlice brisača istrošene, stružu po staklu ili ga ne peru dobro, vrijeme je za zamjenu.

Provjerite tekućinu u rashladnom sustavu

Jačina mješavine antifriza i vode u automobilskom sustavu za hlađenje trebala bi se provjeravati najmanje svakih šest mjeseci. Pravilna jačina trebala bi se održavati tijekom cijele godine jer antifriz također sprječava nakupljanje taloga i hrđe u sustavu. 

Provjerite tlak i istrošenost guma

Tlak možete provjeriti na svakoj benzinskoj postaji, no ako su vam gume „ćelave“, bolje je da investirate u zamjenu nego da vozite „glavu u torbi“. Zbog prtljage i povećanja tereta u vozilu tlak u gumama treba postaviti prema tablici koja određuje nivo tlaka prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača. Ta je tablica obično nalijepljena na poklopcu spremnika goriva ili na okviru vrata, a također nalazi se i u korisničkom priručniku za vozilo. Vrlo je važno da nivo tlaka u gumama bude odgovarajući jer previsoki ili preniski nivo mogu oštetiti gumu.


prijatelji na putovanju automobilom


Provjerite rade li sve lampice svjetala, pogotovo putujete li noću

Isto tako ne zaboravite sigurnosnu opremu bez koje ne biste trebali na put: morate imati trokut u autu za slučaj da vam se dogodi nezgoda. Provjerite i stanje kutije prve pomoći te aparata za gašenje požara.

Kočnice su definitivno jedna od najvažnijih stavki na vašoj „priprema auta za put“ check listi. Dakle, obvezno odvezite auto mehaničaru koji će brzinski ispitati stanje svih kočionih dijelova i zamijeniti ulje, odnosno istrošene dijelove ako bude potrebno.

Imate li klimatizaciju u autu, računajte da bi optimalna razlika u temperaturi vani i u kabini trebala biti oko 5 stupnjeva.


Provjerite pokrića po vašoj polici obveznog autoosiguranja

Prije puta obavezno provjerite kada vam ističe polica obveznog autoosiguranja te koja sve pokrića možete dodatno ugovoriti kako biste bezbrižno putovali. Primjerice, uz obvezno autoosiguranje možete ugovoriti pokriće zamjenskog vozila koje vam je na raspolaganju u slučaju sudara ili UNIQA S.O.S. pomoć na cesti koja vam je na raspolaganju u cijeloj Hrvatskoj.

auto spakiran za more

 
Kad su djeca u pitanju, ne prepuštajte ništa slučaju

Prevozite li mlađu djecu, prekontrolirajte jesu li autosjedalice dobro pričvršćene i jesu li djeca u njima ispravo vezana. Istraživanja i iskustva pokazuju da 70-80 posto autosjedalica nije pravilno korišteno, a u Hrvatskoj se taj postotak kreće čak oko 90 posto! Po hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sva djeca do 12 godina starosti moraju biti vezana na stražnjem sjedalu. Kakva su pravila prijevoza djece, pročitajte ovdje. 

Na put s djecom ponesite bojanke, flomastere i brze, interaktivne igre za vožnju i izbjegavajte djeci u autu davati zaslađene i gazirane sokove i slatkiše. Voda je najbolji suputnik na putu, od slatkog bi im moglo pozliti. Ako ste sve dobro isplanirali, možda uspijete izbjeći da do cilja barem deset puta čujete pitanje „Jesmo li stigli?“  
Kad ste sve provjerili i pobrinuli se da vaš put bude siguran i ugodan, još bacite oko na prognozu i stanje na cestama.

Vozite oprezno i poštujte ograničenja brzine jer su diljem zemlje postavljene nadzorne kamere koje će uočiti svaki prekršaj.

Na Googleovoj karti možete vidjeti sve lokacije nadzornih kamera u Hrvatskoj. Uslugu možete vijdeti na mobitelu, no da biste vidjeli ažuriranu kartu trebate uključiti navigaciju na svom uređaju.
 

Ne želite da vas iznenadna oluja i orkanska bura pokvare put, a stanje na cestama važno je pratiti kako biste izbjegli najveće gužve. Ovisno o trajanju putovanja, i u ljetnim mjesecima, neka dosta vode nešto hrane budu obvezan dio vaše prtljage.Vozite oprezno i poštujte ograničenja brzine jer će nadzorne kamere uočiti svaki prekršaj. Sretan put! 

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Znate li kako postupiti ako vam se dogodi prometna nezgoda?

U slučaju prometne nezgode trebate znati što ste dužni poduzeti

Opširnije
Kako bolje i sigurnije voziti

Na što sve trebate obratiti pozornost kako biste smanjili mogućnost nesreće? Pročitajte nekoliko jednostavnih savjeta!

Opširnije
Top 10 pjesama za putovanje automobilom

Donosimo prijedlog 10 top pjesama za putovanje automobilom.

Opširnije
Što donosi novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama: Vozite odgovorno i oprezno jer vas nepažnja može jako skupo stajati

Mogućnost zaplijene automobila okorjelim recidivistima, oduzimanje i ukidanje vozačke dozvole i značajno veće kazne za prometne prekršaje novine su novog Zakona  koji 1. kolovoza stupa na snagu. 

Opširnije
Zašto dijete treba biti vezano u autosjedalici?

Sigurnost djece svakom bi roditelju morala biti na prvom mjestu, no unatoč rizicima koju su ogromni, prema podacima Udruge RODA čak 90 posto roditelja u Hrvatskoj ne koristi autosjedalice pravilno.

Opširnije
Što nakon prometne nezgode

Ako vam se dogodi prometna nezgoda, neovisno o tome tko je za nju odgovoran, pokušajte ostati pribrani i držite se procedure propisane u takvim situacijama.

Opširnije
Najluđe stvari o automobilima koje sigurno niste znali

Automobili su poznati od kraja devetnaestog stoljeća, od kada su promijenili ne samo način prometovanja, već i svijet.

Opširnije
Na što trebate obavezno pripaziti kad osiguravate auto

Ističe li vam obvezno osiguranje automobila, a dosad ste tu policu osiguranja doživljavali samo kao „još jednu formalnost“ razmislite još jednom.

Opširnije
Razbijen mit: stereotipima unatoč, vožnja nije (samo) muški posao

Je li doista tako, jesu li žene generalno lošiji vozači od muškaraca ili je i umijeće vožnje individualno?

Opširnije
Koliko stvarno košta posjedovanje automobila

Planirate li kupnju novog ili rabljenog automobila, vjerojatno znate da će vas taj luksuz i znatno koštati.

Opširnije
Najbolje reklame za automobile svih vremena

Neka briljantna televizijska reklama sigurno vam se dopala, pogledajte naš odabir najboljih.

Opširnije
Zašto je autoosiguranje obvezno i kako ga ugovoriti?

Obvezno autoosiguranje i pokrića koja se mogu ugovoriti za dodatnu zaštitu

Opširnije
Top 7 automobila za gužvu

Zasigurno ste poželjeli imati neki od nevjerojatnih filmskih automobila kojima možete jednostavno preskočiti gužvu.

Opširnije
Slavni glumci za volanom

Svi već znamo kako poznati glumci kuhaju, plešu ili pjevaju, ali koji od njih su vješti za volanom.

Opširnije

Istaknuti proizvodi

 
 

Obvezno auto osiguranje

UNIQA polica auto osiguranja čuva vaš bonus i nudi zamjenski auto. Doznajte više o dodatnim pokrićima koje polica obuhvaća.

 

Kasko osiguranje

Omogućuje vam dobivanje naknade za materijalnu štetu na vozilu i onda kada ste vi uzrokovali prometnu nezgodu.