Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.201.97.0.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Savjeti za uspješnu prvu školsku godinu

Savjeti za uspješnu prvu školsku godinu


Nova školska godina nedavno je počela i donijela velike promjene u životima naše djece, posebice prvašića. Ova velika životna prekretnica za neke će biti manje, a za neke više stresna, no uz pomoć roditelja i učitelja djeci se može olakšati polazak u školu. Kako bi početak školske godine prošao što bezbolnije, potrebno je što više razgovarati s djecom i mijenjati ljetne navike kako im prvi školski tjedni ne bi bili prevelik šok.
Uz naših nekoliko praktičnih savjeta pomozite svojoj djeci da se pripreme za školu te da im prvi školski dani (p)ostanu lijepa životna uspomena.
 Pripremite djecu na promjene

Kako bi djeca što lakše prihvatila novu okolinu, važno je da im pozitivno pričate o školi.  Podijelite s njima sjećanja na vaš prvi dan u školi i na to kako ste se osjećali. Ispričajte im kako će prvi dan škole izgledati, kako će izgledati njihova učionica, što se radi na školskom satu, na odmoru te što će se od njih očekivati. Također, podijelite s djecom svoje lijepe uspomene i ohrabrite ih da s razrednim kolegama uspostave dobre odnose. Lijepo je ako se djeci (i roditeljima) učitelj ili učiteljica svidi na prvu. Ako se ne dogodi „ljubav na prvi pogled“, objasnite im da je i inače potrebno više vremena da se djeca i učitelji upoznaju i da učiteljima također nije lako preuzeti novi razred s tridesetak djece te da je to velika odgovornost. Na roditeljskom sastanku pozorno poslušajte preporuke učitelja o pripremi za novu školsku godinu.  
 

Pokažite razumijevanje tijekom prilagodbe

Većina djece jedva čeka krenuti u školu i ne mogu dočekati da svoju novu torbu, bilježnice i knjige ponesu u razred i upoznaju nove prijatelje. No, sramežljivoj i povučenoj djeci prvi dani škole mogu biti poprilično stresni, posebno ako u razredu nemaju nekog starog prijatelja iz vrtića, pa budite spremni da će djeci možda teško pasti promjena. Sve je to normalno. Važno je da djecu nipošto ne  kritizirate i uspoređujete s drugima, već im pružite razumijevanje i ohrabrenje kako bi stekli potrebno samopouzdanje i uspješno se uklopili u razrednu zajednicu.

 

Pričajte o različitostima i poštovanju drugačijih

Prije polaska u školu, pričajte sa svojom djecom o važnosti poštovanja samih sebe, ali i drugih. Sva su djeca različita i treba uvažiti sve različitosti i ponašati se s poštovanjem prema drugima. Neka će djeca biti niža, neka viša, neka će biti deblja ili mršavija, boja kože ili kose će im biti različita, no važno je djeci pomoći da shvate da su u razredu i školi svi jednako vrijedni i da nitko ne smije postati žrtva ismijavanja, izrugivanja ili vršnjačkog nasilja u bilo kojem obliku. Naučite svoju djecu da se zauzmu za sebe, ali i za one slabije od sebe.


Preuzimanje odgovornosti i samostalnost

Djeci objasnite da je škola drugačija od vrtića, jer se u njoj više uči, a manje igra. U školi je zabavno, no od djece se očekuje da prihvate svoje obveze koje će im se možda na prvu učiniti preteškima. Ako su djeca  već svladala pisanje i čitanje, možete im reći da će u razredu biti djece koja to još uvijek nisu naučila i kojima mogu pomoći da što prije svladaju prva slova. Svakako iskoristite tu priliku da im objasnite kako svatko ima svoj tempo svladavanja novih vještina – tako će se netko  s vremenom pokazati bolji u matematici, netko u likovnom a neka djeca će biti odlična u pisanju i čitanju. Objasnite mu da su od  ocjena mnogo važnija znanja koje će u školi steći i koje će im pomoći da izgradi budućnost kakvu želi.
 

Zajedno uredite mjesto za učenje i nabavite pribor i opremu za školu

Mjesto za učenje u domu trebalo bi biti uredno i prilagođeno djeci. To može biti  stol u dječjoj sobi koji će djeca urediti prema svojim željama ili neki miran kutak u domu u kojem će na miru moći pisati domaću zadaću. Važno je da dijete sudjeluje u svakoj aktivnosti vezanoj za školu i da je pozitivno doživljava.
 Naučite djecu dobro organizirati vrijeme

Ako primijetite da je djeci teško pohvatati „konce“ u školskim danima, pomozite im da se bolje organiziraju. Djeca ne znaju kako započeti svoj dan, napraviti planove ili kako si olakšati svakodnevicu. Pomozite im da naprave svoju „školsku“ rutinu – od jutarnjeg buđenja, doručka i odlaska u školu pa sve do povratka iz škole i pripreme za ostatak dana. Nakon dolaska iz škole i obroka, potrudite se da dijete ima kratku pauzu nakon koje slijede pisanje domaće zadaće i učenje, a zatim mu osigurajte dovoljno slobodnog vremena za stvari koje ih vesele – za igru, izvan nastavne aktivnosti, gledanje filmova, druženja s prijateljima…..
 

Učenje može biti zabavno

Djecu treba naučiti kako učiti. Od malena, potrudite se pomoći im kako da usvoje gradivo, kako da čitaju s razumijevanjem, kako da bolje pamte i logičnije razmišljaju. Postoje brojne tehnike koje im mogu pomoći naučiti kako učiti i vi im također možete pomoći u tome. Ako smatrate da niste na razini zadatka, dostupne su vam instrukcije putem kojih djeca mogu dobiti pomoć profesionalca u predmetima koja im idu lošije od očekivanog. U svakom slučaju budite podrška djeci i komunicirajte im kako smo svi mi bili kao i oni, ali smo s vremenom savladali sva znanja koja su nam bila potrebna.
 

Odaberite izvanškolske aktivnosti

Djeca će u školi imati priliku odabrati neke izvan nastavne aktivnosti poput zbora, dramske grupe, likovne skupine i slično pa je najbolje odabir prepustiti djetetu. Ovisno o njihovim afinitetima, dobro je pronaći neku izvanškolsku aktivnost koja će ih veseliti, najbolje sport koji će ih zaokupiti  u slobodno vrijeme. No, ne treba pretjerivati i zagušiti djecu obavezama -  radije ograničite vrijeme provedeno pred ekranima i potičite ih na bavljenje sportom.


Kupiti mobitel ili ne?

Odgovor na to pitanje ne ovisi toliko o starosti, koliko o zrelosti djece. Ako su vaša djeca u boravku u školi cijeli dan, a vi ih svakodnevno pratite u školu i dolazite po njih, mobiteli im nisu prijeko potrebni jer bi im mogao odvlačiti pažnju s nastave. Ako su djeca sklona gubljenju stvari, također nije vrijeme za kupnju mobitela. Neka vas u vašoj odluci „protiv“ ne obeshrabre izjave poput „svi ga imaju“ ili „ona je još u vrtiću dobila iPhone“ i slične.
Donesite odluku i držite je se. Objasnite djeci da će dobiti mobitel kad im bude potreban (kad više ne budu u boravku)/kad nauče čuvati i paziti svoje stvari/kad ih bude moglo odgovorno koristiti. Ako djeca nešto silno žele to ne znači da im to i treba!

A što je s roditeljima?

I roditeljima je ovo razdoblje stresno, pogotovo u situaciji kad ih mnogo radi od kuće. Mnogi se s nostalgijom prisjećaju bezbrižnih vrtićkih dana svoje djece, kad nisu trebali brinuti o ocjenama, priboru, zadirkivanju vršnjaka i roditeljskim sastancima. Najbolje što svaki roditelj može napraviti je biti uz svoje dijete, razgovarati s njim o školi svakoga dana, pomoći mu kad zadaća „zapne“ no ne rješavati je umjesto njih i naučiti surađivati s učiteljem svidio mu se osobno ili ne. Ostalo će se, manje-više, riješiti samo po sebi.
Želimo vam sretne i vesele prve dane u školi!  
 
 

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

7 dobrih razloga za ugovaranje životnog osiguranja

Životno osiguranje jedini je financijski instrument koji kombinira sigurnost i štednju

Opširnije
Što je ono što nas čini sretnima?

Što nam je potrebno da bismo postali i ostali sretni? 

Opširnije
Sve što trebate znati o inflaciji

Što je inflacija i zbog čega nastaje?

Opširnije
5 savjeta za povratak u svakodnevicu nakon godišnjeg odmora

Ako vam završetak godišnjeg odmora teško pada, primijenite naših 5 savjeta kako si olakšati svakodnevicu.

Opširnije
Kako srezati troškove i uživati u financijskoj neovisnosti

Kako se riješiti stihijskog kupovanja, minusa i preuzeti kontrolu nad svojim novcem

Opširnije
Što nas djeca mogu naučiti

Usred važnog nastojanja da djecu učinimo što sličnijima sebi, zaboravljamo što sve mi možemo od njih naučiti. 

Opširnije
Razlozi za donošenje najvažnije financijske odluke u životu

Ovo su neke životne prekretnice koje ljude motiviraju da kupe životno osiguranje.

 

Opširnije
Pet ideja kako ljetne praznike učiniti djeci zanimljivima

U jeku ljetnih praznika, evo nekoliko ideja kako da u djetetu školske dobi potaknete neke korisne navike, kreativnost i humanost.

Opširnije
Kako prebaciti u nižu brzinu i najbolje iskoristiti slobodno vrijeme

„Sposobnost da inteligentno iskoristimo dokolicu posljednji je proizvod civilizacije“-Bertrand Russel

Opširnije
6 najčešćih financijskih grešaka koje činimo u mladosti

Iako se često čini da su mjesečna primanja i nekretnine najbolji pokazatelj imovinskog stanja, stvarna financijska situacija je zapravo zbir svih financijskih odluka koje smo donijeli tijekom života.

Opširnije
Pet najvećih nedoumica o životnom osiguranju

Kako postajemo stariji shvaćamo da je životno osiguranje jedan od temelja dobrog financijskog plana.

Opširnije
Životno osiguranje – financijski instrument koji trebate koristiti

Ovisno o vašim financijskim i obiteljskim prilikama, dobi, poslu kojim se bavite i drugim parametrima, možete odabrati vrstu osiguranja koje najbolje odgovara vašim potrebama te iznos koji možete plaćati.

Opširnije
Jeste li sigurni da je vaše dijete sigurno na internetu

Svijet u kojem danas odrastaju djeca nije ni nalik svijetu u kojem su odrastali njihovi roditelji.

Opširnije