Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 100.26.196.222.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
5 savjeta za pravednu raspodjelu poslova u kućanstvu

5 savjeta za pravednu raspodjelu poslova u kućanstvu


Pravedna raspodjela i organizacija kućanskih poslova i financijsko planiranje ključni su za skladno partnerstvo i obiteljski suživot. Kad odgovornosti nisu ravnopravno podijeljene između partnera, dolazi do neravnoteže koja može uzrokovati frustracije i obiteljske sporove.

Većinu kućanskih poslova i obveza oko djece još uvijek obavljaju žene, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europskoj uniji. Prema istraživanju Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) 92% žena i 68% muškaraca obavlja neplaćeni posao kod kuće nekoliko dana u tjednu. U većini država EU žene provedu 90 minuta više po danu nego zaposleni muškarci u neplaćenim poslovima.

Kako to promijeniti? Psiholozi će reći da je u postizanju dogovora ključna komunikacija među partnerima.
 

Dobra komunikacija - bolja organizacija

Komunicirajte „ja“ porukama

Umjesto predbacivanja, optuživanja i prigovaranja koje neminovno vodi u sukob, osjećaje i potrebe treba iskazivati u prvom licu jednine kako bi ih sugovornik čuo. „Ja“ poruke govore o nama, našim osjećajima, stavovima i razmišljanjima. Ako sadrže neku kritiku, ona se odnosi na ponašanje druge osobe, a ne na samu osobu. Razlika je golema. Ako partneru, primjerice, želimo reći da nas ljuti što sami obavljamo većinu kućanskih poslova i želimo taj teret podijeliti, možemo to reći na dva načina:

„Ti nikad ništa ne radiš u kući! Izvoli se primiti posla!“ što će partner doživjeti kao napad, kritiku i vjerojatno reagirati u jednakom tonu, braneći se od optužbi. Možemo to reći i ovako:

„Osjećam se preplavljeno svim obavezama i zato želim da podijelimo kućanske poslove.“ Partner će čuti kako se osjećate i što želite, a ne što mu zamjerate, pa su šanse za dogovor daleko veće.

Pravedna raspodjela kućanskih poslova


Napravite popis zaduženja za svakog člana obitelji

Popišite sve kućanske poslove koji se trebaju obaviti. Od pranja, vješanja i pospremanja rublja do iznošenja smeća i nabavke namirnica. Sazovite obiteljski sastanak i podijelite zadatke. Uključite i djecu koja trebaju biti odgovorna za održavanje svoje sobe, ali mogu obaviti i neki dodatan posao, poput postavljanja stola, iznošenja smeća ili slaganja opranog i suhog rublja.

Obavljanje svakodnevnih zadataka je dobar način da djecu naučite odgovornosti ali i da vrednujete njihov trud davanjem džeparca ako su obavili sve što je dogovoreno. Izostavite uobičajene žalopojke kojima se svi služimo kad nas preplavi osjećaj da je sav teret ovog svijeta na nama i umjesto toga jasno recite da ne želite sve obavljati sami.

Smatrate li da će vaši ukućani neki posao obaviti lošije od vas, pa im zato ne želite prepustiti kontrolu nad njim, pokušajte sniziti standarde, barem u početku, i ne prigovarajte ako posao prvi puta ne bude obavljen savršeno.

čitanje priče djetetu prije spavanja


Podijelite i brigu o djeci

Dijete želi samo jednog roditelja? Jedan roditelj uvijek odlazi na roditeljske sastanke i brine o nabavci opreme za školu? Oba partnera trebaju biti ravnopravno uključena u brigu o djeci, od čitanja priča pred spavanje do brige o njihovim školskim obavezama i izvanškolskim aktivnostima.

Veza s partnerom ili djetetom je poput vrta: treba ju održavati! Ništa neće doći samo po sebi, bez truda i angažmana.

Prvi korak je neke rituale raditi zajedno, primjerice čitanje priča djeci prije spavanja. Oba roditelja mogu biti prisutna dok, primjerice, tata čita priču. Mama ne komentira i ne intervenira.

U narednim danima mama se treba i fizički udaljiti od djeteta koje će postepeno uspostaviti odnos povjerenja s tatom i naviknuti se da mu i on čita priču. Mama to vrijeme može iskoristiti samo za sebe.

par radi plan budžeta


Napravite financijski plan

Za dobru organizaciju kućanstva važno je planiranje. Često nam se čini da nemamo vremena raditi planove jer smo zatrpani svakodnevnim obvezama pa sve obavljamo usput, no nije tako. Isplati se uložiti vrijeme u organizaciju jer će nam život biti umnogome lakši.

Uz dnevnu rutinu dobro je popisati sve tjedne obaveze obitelji koje, zahvaljujući digitalnom napretku, sada možete podijeliti u kalendaru na mobitelu sa svim članovima obitelji. Ako vam je tako draže, kalendar možete ispisati sami i pričvrstiti ga na neko vidljivo mjesto u domu, primjerice na hladnjak. Kad sve obaveze budu svima na oku, bit će ih teže zaboraviti ili zanemariti.

Jedna od važnijih aktivnosti je planiranje mjesečnog budžeta obitelji. Bilo da živite u samačkom kućanstvu, s cimerom ili partnerom i djecom, važno je da znate kako i zašto trošite novac i preuzimate kontrolu nad njim.

Podijelite vaš budžet na stavke: pod obveznima navedite mjesečne režije, izdatke za hranu i kredite ako ih imate. Pod neobaveznima navedite ostale troškove poput kupnje odjeće, odlaska u kino ili kazalište, popravka nekog kućanskog aparata ili izleta.

Po kupnju namirnica uvijek treba ići s popisom jer ćemo tako kupiti samo ono što nam je potrebno i uštedjeti novac koji bismo potrošili trpajući u košaricu stvari koje nam nisu nužno potrebne.  U mjesečni plan treba staviti i razne troškove koji će uskoro doći na naplatu, poput registracije automobila, obveznog autoosiguranja ili dopunskog zdravstvenog osiguranja. Kako trošiti pametnije, pročitajte u blogu.

stavite štednju na svoju to-do listu


Stavite štednju na svoju „to-do“ listu

Dobro je svakog mjeseca dio novca koji vam ostane nakon planiranja budžeta izdvojiti za štednju. Štedjeti se može u kasici, no ne zaboravite da već sljedeće godine uvodimo euro pa je novac pametnije pohraniti na neko sigurnije mjesto.

Unatoč niskom kamatnim stopama novac je bolje držati u banci nego u čarapi, a štedjeti možete i ulaganjem u osiguranje života koje je jedini financijski instrument kojim istovremeno financijski štitite svoju obitelj od nepredvidivih događaja i kumulirate novac koji će vam jednog dana dobro doći.

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Zašto je osiguranje doma bolja odluka za vas i vašu obitelj?

Mislite li da je osiguranje doma skupo? Dopustite nam da vas razuvjerimo. 

Opširnije
Posebni trenuci zbog kojih vrijedi osigurati dom

Neke od malih stvari koje nas čine sretnima kod kuće znamo cijeniti tek kad ih izgubimo. Zato je važno prisjetiti ih se, i na vrijeme zaštititi svoj dom.

Opširnije
Savjeti za rashlađivanje prostora tijekom vrućina

Uz nekoliko korisnih savjeta rashladite prostor bez klime!

Opširnije
Osigurajte kuću ili stan za miran san već od 4,84 eura mjesečno

Ovaj mali putokaz neka vam olakša put kroz šumu informacija i odabir najbolje opcije osiguranja za vaš dom.  

Opširnije
Nezgode u domu i kako ih izbjeći

Planirate li veće kućanske poslove, poput proljetnog čišćenja, dobro će vam doći poneki savjet kako spriječiti potencijalne ozljede prije nego što se primite posla

Opširnije
Sedam savjeta za zaštitu doma za vrijeme godišnjeg odmora

Savjeti za sigurnost doma prije odlaska na godišnji odmor

Opširnije
Biti ili ne biti sam svoj majstor?

Što doma možete popraviti uz malo alata, a što je bolje prepustiti majstoru od zanata

Opširnije
Kako iznajmiti stan

6 koraka do uspješnog najma stana

Opširnije
Najvažnija pitanja i odgovori o potresu

Kako prijaviti štetu, kako osigurati dom od potresa i jesu li se cijene osiguranja mijenjale

Opširnije
Poslije oluje treba se pripremiti na novu: evo zašto je važno osigurati nekretninu (2.dio)

Odmah iza straha od provale, nalaze se rizici od požara ili puknuća cijevi koji mogu izbiti u vašoj kući, stanu ali i u nekom od susjednih stanova

Opširnije
Poslije oluje treba se pripremiti na novu: evo zašto je važno osigurati nekretninu (1.dio)

Zašto je važno osigurati nekretninu i što se sve može pokriti osiguranjem

Opširnije
Sedam stvari koje trebate napraviti prije kupnje novog doma (na kredit)

Ako se spremate kupiti stan ili kuću i započeti novi život pod vlastitim krovom, pročitajte ovih sedam savjeta prije nego što uletite u avanturu zvanu stambeni kredit.   

Opširnije
Ono što volimo to i osigura(j)mo!

Nekretninu u kojoj živi osiguralo je manje od trećine građana Hrvatske.

Opširnije
Odgovori na najčešća pitanja o osiguranju doma

Iako je osiguranje doma dobrovoljno, spada u osnove planiranja mirnog i bezbrižnog života.

Opširnije
Čišćenje kao terapija

Psiholozi tvrde da osjećaj kontrole koji osigurava čišćenje životnog prostora uspješno nadoknađuje nemogućnost preuzimanja kontrole u drugim područjima života.

Opširnije
Ne dajte lopovu priliku

Dok vi odmarate, lopovima počinje radna sezona! Ne riskirajte i osigurajte svoj dom kako vas na povratku s toplog Jadrana ne bi dočekao hladan tuš! 

Opširnije
S 0,13 eura na dan osigurajte stan i sebi miran san

Vraćate se kući. Pred zgradom u kojoj živite ugledate vatrogasna kola…Sirena odzvanja čitavim kvartom...

Opširnije
Zamke na koje trebate pripaziti kad kupujete nekretninu

Kako ne biste zapali u zamke pri kupnji stana, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u izboru nekretnine.

Opširnije
Kako o uređenju doma razmišljaju žene, a kako muškarci

Muški kriteriji se razlikuju od ženskih - zašto je to tako?

Opširnije
Zašto trebate osigurati svoj dom

U kojoj god priči se pronašli, da bi vaša kućica zauvijek ostala - vaša slobodica, trebate je osigurati.

Opširnije
Krećete na godišnji odmor. A provalnici?

Opasnost od provale u obiteljsku kuću ili stan treba shvatiti ozbiljno.

Opširnije