Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 100.26.196.222.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Biti ili ne biti sam svoj majstor?

Biti ili ne biti sam svoj majstor?


Ne trebate završiti zanat da biste znali sami popraviti neku sitnicu u domu, poput pukotine na zidu ili začepljenog sifona u kupaonici. Ozbiljnije radove, poput polaganja parketa, popravka bojlera ili zamjene električnih instalacija, obavezno prepustite stručnjacima.   
  
Za popravke ili radove koje uz malo volje i truda možete obaviti sami, treba vam nešto alata. Na popisu osnovnog alata za „uradi sam“ projekte su čekić, odvijač, kliješta, pila, libela, vijci, skalpel, kist za bojanje zidova…Većinu toga vjerojatno već imate doma, što znači da vam nedostaje još samo malo entuzijazma da prionete poslu.

majstor s alatom


POPRAVCI ZA KOJE VAM TREBA MALO ALATA I SPRETNE RUKE

Kako pokrpati pukotinu u zidu?

Za krpanje manjih pukotina u zidu treba vam glet masa, armaturna mrežica, špahtl i malo boje. Glet masu možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama u pakiranju od 25, 8, 3 ili samo jednog kilograma, ovisno koliko vam je materijala potrebno. Ako imate više pukotina u domu, pokušajte izmjeriti čitavu površinu zida koji želite pokrpati pa se posavjetujte s prodavačem koliko će vam gleta dostajati za sve.

Na pukotinu najprije nanesite jedan sloj gleta, potom stavite mrežicu, nanesite još jedan sloj i zagladite špahtlom. Pustite da se osuši.
Majstori svakako preporučuju da kod krpanja zidova nipošto ne preskočite mrežicu jer će ona u slučaju potresa spriječiti pucanje i otpadanje žbuke. Ako su oštećenja u zidu veća, radije potražite stručnu pomoć.
 

žena popravlja sifon u kupaonici

Kako odčepiti umivaonik u kupaonici?

Ako ste primijetili da se u umivaoniku skuplja voda, vjerojatno se sifon zaštopao zbog dlaka i naslaga sapuna. Ako ne upali pokušaj odčepljivanja dobrim starim gumenim odčepljivačem odvoda, stavite u odvod nekoliko šalica soda bikarbone, zalite ih octom i vrućom vodom i pričekajte neko vrijeme. Ako ni to ne pomogne, pažljivo rastavite sifon, očistite ga i ponovno montirajte. Na youtubeu možete naći zgodne tutoriale koji vam u tome mogu pomoći.


Kako popraviti škripava vrata?

Za vrata koja škripe doista vam ne treba majstor. Sve što vam treba je sprej wd-40 kojim ćete lagano pošpricati šarke i škripanje će netragom nestati. Ako vam ovo svestrano sredstvo za podmazivanje i čišćenje nije pri ruci, poslužit će i lak za kosu, sapun, pa i maslinovo ulje.

žena restaurira drveni stol

Kako obnoviti drveni namještaj?

Kad stari namještaj izgubi sjaj, najlakše je kupiti novi. Umjesto da bacite stare drvene stolice, stol ili komodu, udahnite im život novom bojom i dobit ćete unikatne komade koje ste sami uredili i uštedjet ćete značajan iznos novca koji biste potrošili na kupnju novih! Za ovaj kreativni pothvat trebat će vam brusni papir (grublji i finiji) ili električna brusilica za drvo, nivelir masa ili kit za drvo, temeljna boja koja se nanosi ispod laka sprejem ili kistom i boja ili lak za drvo.  

Drvo se najprije treba dobro izbrusiti kako bi se uklonile naslage starog laka i eventualne neravnine. Oštećenja, udubine ili ogrebotine popravljaju se nanošenjem kita nakon čega površinu treba opet dobro pobrusiti kako bi se izravnala i prebrisati vlažnom krpom. Nakon toga nanosi se temeljna boja koja se mora dobro osušiti prije nanošenja laka. Ako obnavljate komodu ili ormar, možete ih dodatno osvježiti novim ručkicama.

POPRAVCI ZA KOJE VAM TREBA MAJSTOR

Neke popravke u domu treba prepustiti vještim rukama majstora, poput servisiranja plinskih bojlera, popravka električnih instalacija ili pregleda i čišćenja dimnjaka. Lijepljenje pločica, postavljanje sanitarija ili brušenje parketa također su radovi koji zahtijevaju stručnost i u njih se bolje ne upuštati ako ne znate što radite.

majstor popravlja sudoper

Kako do kvalitetnog majstora?

Za pronalaženje majstora po vašoj mjeri i unutar budžeta, a da pritom budete zadovoljni obavljenim poslom i da ga čak možete i preporučiti, treba vam malo strpljenja. Trud koji ćete uložiti u odabir pravog majstora isplatit će vam se u kvalitetno odrađenom poslu.

Preporuka i uvijek preporuka

Bilo da tražite električara, stolara, keramičara ili vodoinstalatera, uvijek se kod prijatelja i poznanika raspitajte imaju li koga za preporučiti. Dobar majstor zlata vrijedi i njegovi se kontakti čuvaju. Ako ne možete do majstora kojeg vam preporuče, sreća je da živimo u digitalnom dobu pa se preporuke mogu naći i na internetu. Internet i oglasnici vrve i ponudama jeftinih „majstora za sve“ no takve preporučamo izbjegavati.

Odabir najbolje ponude

Na nekom od portala koji oglašavaju ponude majstora za različite radove možete objaviti opis radova ili usluge koju tražite, a zainteresirani izvođači poslat će vam ponudu. U opisu budite što konkretniji i precizniji, ako je moguće priložite i fotografiju prostora ili nacrt kako bi zainteresirani ponuđači imali dovoljno informacija za sastaviti kvalitetnu ponudu.  
Ovakvi servisi za naručitelje usluga su besplatni. Ne uzimaju provizije, već se financiraju pretplatama koje plaćaju građevinari i obrtnici čije su usluge u ponudi. Izvođači u njihovoj bazi različite su firme i obrtnici koje korisnici ocjenjuju i oni su na stranici rangirani prema tim ocjenama ali i prihodu, stažu, broju dobrih referencija i odaziva na upite.

Provjera majstora ili tvrtke

Bazu podataka o obrtnicima majstorima možete naći na web stranici Hrvatske obrtničke komore (www.hok.hr) ili na PORTOR-u, portalu obrtnog registra (www.minpo.hr) na web stranici Ministarstva poduzetništva i obrta https://pretrazivac-obrta.gov.hr/pretraga.htm. Trgovačka društva provjerite u sudskom registru (www.sudreg. pravosudje.hr).

Pripazite na zamke ponude

Kad birate ponudu, pripazite jesu li u njoj iskazani svi troškovi, sadrži li terminski okvir radova, je li majstor  uračunao u ponudu pripremu prostora i kasnije čišćenje i odvoz šute i drugog otpada? Koliko novca traži unaprijed, a koliko nakon obavljenog posla?
Na primjer, nađete li oglas u kojem piše da postavljanje parketa košta 15,93 EUR po četvornom metru, provjerite je li u tu cijenu uračunato skidanje starog parketa, odvoz šute, lakiranje… Zato je važno tražiti troškovnik radova, a cijena ne smije biti najvažnija referenca jer se iza nje može skrivati ono što svakako želite izbjeći - fušeraj. Zakon o zaštiti potrošača propisuje da je majstor dužan, u slučaju da je vrijednost radova veća od 66,36 EUR, ispostaviti predračun na kojem su s cijenama navedene sve radnje koje će obaviti i sav materijal koji će utrošiti.

žena restaurira drveni okvir

Dogovor stavite na papir 

Kad proučite i usporedite sve ponude, obavezno pitajte sve što vas zanima, a nije navedeno u ponudi: vrijeme dolaska i odlaska, trajanje radova i način plaćanja. Dogovor zapravo predstavlja ugovor i obje strane se trebaju pridržavati onoga što je dogovoreno. Zato je dobro svaki dogovor napraviti u pisanoj formi i potpisati ga.  

Ugovor treba sadržavati: opis radova i usluga, cijenu radova i potrebnih materijala i način plaćanja, početak, trajanje radova i krajnji rok izvršenja, datum i mjesto potpisivanja ugovora, a treba ga potpisati osoba koja ugovara radove i ovlaštena osoba onoga koji će raditi (oprez: to nije uvijek ista osoba, a važno je ako dođe do eventualnog sudskog spora.)

Račun i jamstvo

Majstor mora izdati račun koji mora biti točan, neizbrisiv, jasan i čitljiv u papirnatom ili elektroničkom obliku. Potrošaču mora omogućiti provjeru ispravnosti zaračunatog iznosa. Sačuvajte račun. Zakonom je propisan rok od 2 godine za reklamaciju za sve proizvode i usluge, za koje majstor odgovara imaju li materijalne nedostatke.

Prije nego što angažirate majstora, pitajte hoće li vam dati jamstvo za svoj posao od najmanje jedne godine. Ako pristane, neka vam to dostavi u pisanom obliku, ako ne pristanu, posao radije povjerite nekoj drugoj tvrtki ili obrtu.  Ako niste zadovoljni i to ne možete riješiti usmeno, preporučeno pošaljite pisani prigovor. Izvođač je dužan odgovoriti u roku od 15 dana, a u postupku rješavanja prigovora otkloniti nedostatke, dati vam novi proizvod, vratiti novac ili smanjiti cijenu, ako vi pristajete.

Ne uspijete li ostvariti svoja potrošačka prava, možete podnijeti prijavu Sudu časti HGK, Sudu časti Hrvatske obrtničke komore ili prijedlog za mirenje Centru za mirenje pri HOK-u i postupak pri njemu je dobrovoljan, dakle obje stranke moraju pristati na mirenje. Ti su postupci za stranke besplatni. Prijavi treba priložiti sve dokaze: ponude, račune, ugovore i sl. Cilj je mirno riješiti spor i postići nagodbu između stranaka. Ako se stranke na uspiju nagoditi, nezadovoljni potrošač ima pravo u parničnom postupku na sudu tražiti naknadu štete od majstora.

 
 

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Zašto je osiguranje doma bolja odluka za vas i vašu obitelj?

Mislite li da je osiguranje doma skupo? Dopustite nam da vas razuvjerimo. 

Opširnije
Posebni trenuci zbog kojih vrijedi osigurati dom

Neke od malih stvari koje nas čine sretnima kod kuće znamo cijeniti tek kad ih izgubimo. Zato je važno prisjetiti ih se, i na vrijeme zaštititi svoj dom.

Opširnije
Savjeti za rashlađivanje prostora tijekom vrućina

Uz nekoliko korisnih savjeta rashladite prostor bez klime!

Opširnije
Osigurajte kuću ili stan za miran san već od 4,84 eura mjesečno

Ovaj mali putokaz neka vam olakša put kroz šumu informacija i odabir najbolje opcije osiguranja za vaš dom.  

Opširnije
Nezgode u domu i kako ih izbjeći

Planirate li veće kućanske poslove, poput proljetnog čišćenja, dobro će vam doći poneki savjet kako spriječiti potencijalne ozljede prije nego što se primite posla

Opširnije
5 savjeta za pravednu raspodjelu poslova u kućanstvu

Kako pravedno podijeliti kućanske poslove i obiteljske obaveze

Opširnije
Sedam savjeta za zaštitu doma za vrijeme godišnjeg odmora

Savjeti za sigurnost doma prije odlaska na godišnji odmor

Opširnije
Kako iznajmiti stan

6 koraka do uspješnog najma stana

Opširnije
Najvažnija pitanja i odgovori o potresu

Kako prijaviti štetu, kako osigurati dom od potresa i jesu li se cijene osiguranja mijenjale

Opširnije
Poslije oluje treba se pripremiti na novu: evo zašto je važno osigurati nekretninu (2.dio)

Odmah iza straha od provale, nalaze se rizici od požara ili puknuća cijevi koji mogu izbiti u vašoj kući, stanu ali i u nekom od susjednih stanova

Opširnije
Poslije oluje treba se pripremiti na novu: evo zašto je važno osigurati nekretninu (1.dio)

Zašto je važno osigurati nekretninu i što se sve može pokriti osiguranjem

Opširnije
Sedam stvari koje trebate napraviti prije kupnje novog doma (na kredit)

Ako se spremate kupiti stan ili kuću i započeti novi život pod vlastitim krovom, pročitajte ovih sedam savjeta prije nego što uletite u avanturu zvanu stambeni kredit.   

Opširnije
Ono što volimo to i osigura(j)mo!

Nekretninu u kojoj živi osiguralo je manje od trećine građana Hrvatske.

Opširnije
Odgovori na najčešća pitanja o osiguranju doma

Iako je osiguranje doma dobrovoljno, spada u osnove planiranja mirnog i bezbrižnog života.

Opširnije
Čišćenje kao terapija

Psiholozi tvrde da osjećaj kontrole koji osigurava čišćenje životnog prostora uspješno nadoknađuje nemogućnost preuzimanja kontrole u drugim područjima života.

Opširnije
Ne dajte lopovu priliku

Dok vi odmarate, lopovima počinje radna sezona! Ne riskirajte i osigurajte svoj dom kako vas na povratku s toplog Jadrana ne bi dočekao hladan tuš! 

Opširnije
S 0,13 eura na dan osigurajte stan i sebi miran san

Vraćate se kući. Pred zgradom u kojoj živite ugledate vatrogasna kola…Sirena odzvanja čitavim kvartom...

Opširnije
Zamke na koje trebate pripaziti kad kupujete nekretninu

Kako ne biste zapali u zamke pri kupnji stana, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u izboru nekretnine.

Opširnije
Kako o uređenju doma razmišljaju žene, a kako muškarci

Muški kriteriji se razlikuju od ženskih - zašto je to tako?

Opširnije
Zašto trebate osigurati svoj dom

U kojoj god priči se pronašli, da bi vaša kućica zauvijek ostala - vaša slobodica, trebate je osigurati.

Opširnije
Krećete na godišnji odmor. A provalnici?

Opasnost od provale u obiteljsku kuću ili stan treba shvatiti ozbiljno.

Opširnije