Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.222.64.76.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Financijska pismenost u osiguranju
  • Naslovna
  • »
  • Financijska pismenost u osiguranju

Financijska pismenost u osiguranju

Zašto nam treba financijska pismenost i kako nam može promijeniti život?

 

Škola nas uči čitanju, pisanju, računanju i mnogočemu drugom, no neke vještine koje su presudne kako bismo u životu bili uspješni nećemo naučiti u školskim klupama. Jedna od njih je i financijska pismenost, odnosno sposobnost korištenja znanja i vještina za učinkovito upravljanje financijama koje nam je potrebno kako bismo preživjeli u modernom društvu.

Vještine raspolaganja novcem određuju naš život i našu budućnost. Financijske proizvode, poput kredita, pozajmice ili osiguranja ne ugovaramo svakodnevno, a mogu imati dugoročne posljedice za nas i zato je važno da znamo točno što smo ugovorili i pod kojim uvjetima.

Naša budućnost uvelike ovisi o financijskim odlukama: odgovorno raspolaganje novcem podrazumijeva trošenje u skladu s mogućnostima ali i brigu o vlastitoj imovini u slučaju nastanka štete. Financijska pismenost uključuje i poznavanje osnovnih pojmova i vrsta osiguranja i razumijevanje njegovih društvenih funkcija. 
  


 

Što to konkretno znači na primjeru osiguranja?

 

Činjenica je da većina Hrvata, čak 91 posto, stanuje u vlastitoj nekretnini, no samo ih je petina dobrovoljno osigurala svoju nekretninu.

Posljedica je da smo, prema podacima Insurance Europe, prvi u Europi po udjelu ekonomskih gubitaka izazvanih prirodnim nepogodama u BDP-u, a među zadnjima po osiguranju imovine  - tek smo 24. na ljestvici po visini prosječne premije po stanovniku (EU: 178 EUR / RH: 59 EUR). Da je osiguranje nekretnine skupo, što je najčešći odgovor građana na pitanje zašto nisu osigurali svoju nekretninu, demantira podatak da za prosječan zagrebački stan godišnja premija za osnovno osiguranje imovine, uključujući i rizik od potresa, iznosi oko 1.200 kuna, što je samo 100 kuna mjesečno.

Slično je i sa životnim osiguranjem: prosječna premija po stanovniku u Hrvatskoj je 99 eura godišnje dok ostatak Europljana za istu vrstu osiguranja izdvaja čak 11 puta više, točnije 1.163 eura.

 

Zašto nam treba osiguranje?


Kako je u Hrvatskoj obvezno osigurati jedino automobil, a premija autoodgovornosti zbog visokog rizika nije zanemariv novčani iznos, građani percipiraju da su premije drugih osiguranja i skuplje, a kako nisu obvezne, misle da su nepotreban trošak. Takvu predodžbu svakodnevno demantira vrijeme sve veće neizvjesnosti u kojem živimo – od klimatskih promjena, nedostatka radne snage do slabljenja mirovinskog sustava i inflacije na koje ne možemo utjecati.

Tu su i one druge neizvjesnosti čije posljedice ipak možemo predvidjeti i na vrijeme se od njih zaštititi: ako nam kuća izgori, a nemamo drugu, nitko nam neće pokriti štetu ako nemamo osiguranje; ako ostanemo bez posla morat ćemo se potruditi pronaći novi sami; ako krenemo u vlastiti biznis riskiramo da ostanemo bez svega ako ne uspijemo; ako ne uplaćujemo dobrovoljno mirovinsko osiguranje ili neki drugi oblik štednje za život u starijoj dobi, poput osiguranja života, riskiramo spajanje kraja s krajem na zalasku života. Naša budućnost je naša odgovornost.
  


 

Kako podučiti djecu osnovama financijske pismenosti i osiguranju?

 

Život je divna avantura i treba uživati u svakom trenutku, no djecu treba od malih nogu učiti da novac ne dolazi iz bankomata, a kad je mamin novčanik prazan da novca ima tata, da je štednja mudrost trošenja i to im se vrlo jednostavno može prikazati na primjeru konkretnog cilja za koji se može uštedjeti odvajanjem određenog iznosa u nekom vremenskom periodu. Štednja zahtijeva i strpljenje, no rezultat je u konačnici puno veće zadovoljstvo nego da smo 'skočili' u banku i posudili novac koji ćemo vraćati s kamatama godinama nakon što zaboravimo zašto smo podigli kredit.

Ako odmalena naučimo djecu da razborito upravljaju novcem, oni će postati financijski odgovorni građani i vodit će uređen život u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama i uredno ispunjavati obveze prema državi, a svoje znanje i svjetonazor prenijet će i vlastitoj djeci.

Zato nam financijska pismenost može promijeniti život.
 

Nika – slikovnica za djecu o osiguranju


Danas se pokazuje da uspjeh u odrasloj dobi uvelike ovisi i o razini financijske pismenosti – znanju o raspolaganju novcem -  koja je unatoč tome jedna od najmanje zastupljenih tema u školama i u obiteljima.

Slikovnica - bojanka NIKA namijenjena je djeci, ali i roditeljima i učiteljima. U njoj djeca mogu kroz zabavnu priču i igru naučiti kako zaštititi sebe i druge, i ono što im je vrijedno i važno.

Zbog velike ekonomske, socijalne i društvene uloge koju osiguranje ima u gospodarstvu i životu pojedinca i mi smo odgovorni doprinijeti edukaciji djece o tome. Stoga, zajedno naučimo djecu odgovornosti i zaštitimo ih i u budućnosti prenoseći im znanje koje će im pomoći da planiraju svoj život i paze na sebe. Ova je slikovnica naš doprinos tome, a vjerujemo da će se svidjeti i vama i djeci. Neka vam ova knjižica bude poticaj da u svom djetetu ili u razredu upalite svjetlo znatiželje o ovoj važnoj temi koja će ih pratiti čitavog života. 


 

Vodič o financijskim prijevarama

 

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izdala edukativni „Vodič o financijskim prijevarama”. S obzirom na ubrzan razvoj i digitalizaciju financijskih usluga mogućnost financijskih prijevara građana postaje sve veća te su kontinuirana edukacija i nadogradnja znanja o financijama postale svakodnevna potreba.

Osim zanimljivog pregleda najvećih prijevara u povijesti te vrsta financijskih prijevara, u objavljenom vodiču nalaze se i savjeti o tome kako prepoznati situacije u kojima vas netko želi prevariti ili kada posumnjati u nečije dobre namjere i financijske savjete, a posebno je obrađena i tema kriptovaluta i kriptotržišta, koji su postali popularni pojmovi sadašnjice.

Sigurnije sutra


"Sigurnije sutra" je projekt financijskog opismenjavanja na području osiguranja koji zajednički provode društva za osiguranje, Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i Udruženje osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore.

Na posebnoj web stranici pronaći ćete važne informacije iz svijeta osiguranja, naučiti kako se od rizika osigurati i financijski zaštititi i doznati zašto je danas (možda više nego ikad prije) važno imati osiguranje.

Drugi izvori informacija o financijskoj pismenosti  
Puno korisnih informacija o osiguranju možete naći na stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje a općenito o financijskoj pismenosti na edukativnom portalu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Novac za sutra. 
Blogovi o financijskoj pismenosti:
 
Mitovi o osiguranju
 
Najčešći mitovi i zablude o osiguranju: preskupo je, ne treba mi, premlad(a) sam i ne isplati se...Donosimo činjenice koje će vam pomoći donijeti informiranu i odgovornu odluku.

Opširnije
 
Što djeca trebaju znati o novcu, štednji i financijama općenito?
 
Koje osnovne i korisne ideje o financijama možete podijeliti s djecom ovisno o njihovoj dobi

Opširnije
 
Prava u osiguranju
 
Vodimo vas kroz vaša prava u osiguranju – od ugovaranja do isplate

Opširnije
 
Financijska pismenost: zašto nam treba i kako nam može promijeniti život
 
Preuzimanje odgovornosti za vlastitu budućnost i donošenje ispravnih financijskih odluka pomaže ostvarenju životnih ciljeva.

Opširnije
 
6 najčešćih financijskih grešaka koje činimo u mladosti
 
Stvarna financijska situacija je zapravo zbir svih financijskih odluka koje smo donijeli tijekom života.

Opširnije
 
Pametnim trošenjem do više zadovoljstva u životu
 
Promjene navika trošenja mogu nas učiniti sretnijima i zadovoljnijima.

Opširnije