Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.201.97.0.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
9 loših navika koje štete ženskom zdravlju

9 loših navika koje štete ženskom zdravlju


Na tome kako izgledamo i kako se osjećamo u određenoj dobi možemo u velikoj mjeri zahvaliti genetici, no i svakodnevnim navikama o kojima previše ne razmišljamo ili ih svjesno zanemarujemo dok nam ne počnu uzrokovati zdravstvene teškoće. Te se navike se obično vežu uz životni stil i način na koji se odnosimo prema našem tijelu, odnosno fizičkom i mentalnom zdravlju.


Visoke potpetice i neudobna odjeća

Mlada žena sjedi na klupi u cipelama s visokim potpeticama

Mnoge žene ne mogu zamisliti dan bez visokih peta, pa ih nose u svako godišnje doba i u svakoj prilici. Liječnici ističu da učestalo nošenje visokih potpetica i uske obuće negativno djeluje na liniju ravnoteže našeg tijela, uzrokuje bol u kralježnici i nogama, te može rezultirati deformacijama i degenerativnim promjenama određenih dijelova tijela, kao i oštećenjem živaca.
Zbog neprirodnog držanja tijela i pritiska na stopala, danak nošenja visokih peta najprije plaća donji dio leđa, koljena i kukovi, što u zrelijim godinama može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem.

Nošenje ženskog rublja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće iz današnje perspektive nalikovalo je kazni: ideal ljepote bilo je korzetom stisnuto tijelo. Žene su s vremenom odbacile oklope, no neke loše navike su ostale, poput nošenja sintetičkog i čipkastog rublja, tanga gaćica te neodgovarajućih modela i veličina grudnjaka. Istraživanja pokazuju da čak 85 posto žena odabire pogrešan broj grudnjaka. Kod grudnjaka treba uskladiti veličinu košarica s naramenicama pa je dobar savjet prije kupnje isprobati što više modela jer grudnjak mora savršeni pristajati i biti udoban.

Velike i preteške torbe

Žena nosi u ruci veliku torbu

Što je torba veća, to je više stvari koje ćemo u nju utrpati! Velike torbe su već godinama u modi, najviše iz praktičnih razloga. Danas sa sobom nosimo mnogo više stvari nego prije: laptop, mobitel, punjače, sredstva za higijenu, kozmetičke torbice, rokovnike, mini kišobrane i mnoštvo drugih sitnica koje nisu neophodne, ali volimo ih imati pri ruci.

Nedavno provedeno istraživanje među ženama u dobi od 21 do 55 godina u Americi je pokazalo da žene danas nose torbe koje teže od tri do čak devet kilograma što opterećuje kralježnicu i utječe na ispravan hod i pravilno držanje tijela. Ovo se najčešće manifestira ukočenošću i bolovima u vratu i ramenima, te koljenima.

Kako bi izbjegle ove probleme, liječnici i fizioterapeuti ženama savjetuju da torbu uvijek prebacuju s jednog ramena na drugo, te da jednostavno - iz torbe izbace nepotrebne stvari!

Alkohol i/ili cigarete

Dvije prijateljice dobro raspoložene u trgovini s odjećom

Činjenica da neumjereno konzumiranje alkohola i pušenje ozbiljno štete zdravlju nije nikakva novost, a ove se loše navike najčešće povezuju s oboljenjima dišnih i probavnih organa i žlijezda. Pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola također utječu na naše mentalno zdravlje, izgled te opće stanje organizma.
Veće količine alkohola dehidriraju organizam i ubrzavaju rad bubrega što se negativno odražava na zdravlje ali i na izgled kože, kose i zuba. Kosa postaje suha i lomljiva, koža lica crvena i natečena, a nerijetko dolazi i do pucanja kapilara na licu koje teško prekriva i najbolja šminka.

Pušenje ometa normalnu opskrbu stanica kisikom i uzrokuje brojne tegobe i bolesti kojih se teško i mukotrpno rješavamo. Pored toga što izaziva ovisnost, nikotin iz cigareta uzrokuje brže starenje organizma, te baš kao i alkohol, doprinosi lošem izgledu zuba, kose i kože.

Zanemarivanje stresa

Majka radi na laptopu i telefonira dok joj jedno dijete sjedi u krilu, a drugo pored nje

Iako je stres potpuno normalna reakcija organizma na određena dešavanja iz naše okoline, izloženost dugotrajnom stresu i zanemarivanje njegovih simptoma može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Liječnici ističu da stres sam po sebi ne izaziva bolest, nego upravo njegovo dugotrajno djelovanje na koje se organizam navikao te ga više ne prepoznaje kao stres. Ta kronična količina stresa postepeno dovodi do poremećaja u cijelom organizmu, a prvo se manifestira ukočenošću mišića vrata, brzim umaranjem i glavoboljama. Postepeno, nagomilani stres izaziva nesanicu, pad imuniteta, promjene u krvnom tlaku, pa čak i razvoj infekcija, pretilost, a u ekstremnim slučajevima srčani i moždani udar.

Stresu su posebno izložene žene koje se u moderno vrijeme zbog mnogobrojnih poslovnih i obiteljskih obaveza svakodnevno bore s nedostatkom vremena, nedovoljnom količinom sna i neredovitim obrocima. Najbolji lijek za smanjenje stresa je pronalazak dragocjenog vremena za odmor u kojem se možete u potpunosti posvetiti sebi, bilo da se radi o hobiju, rekreaciji ili prijeko potrebnom snu. Uz ovo, ne zaboravite da namirnice bogate određenim vitaminima i mineralima bitno pospješuju borbu organizma sa stresom, a to su banane, jabuke, smokve i datulje, te riba i cjelovite žitarice.

Pretjerano izlaganje suncu

Baš kao i alkohol i cigarete, pretjerano sunčanje i česti posjeti solariju ozbiljno narušavaju izgled i stanje kože tijela, odnosno vode do njenog ubrzanog starenja. Ova navika dovodi i do stvaranje trajnih mrlja na koži, odnosno hiperpigmentacije koju je, kad je jednom dobijemo, izuzetno teško ukloniti s lica i drugih dijelova tijela kao što su vrat, dekolte, te ruke i šake.

Kako istraživanja pokazuju da vanjski faktori doprinose starenju kože više od 80 posto, dobra je vijest to što ih možemo izbjeći, te tako znatno produžiti mladolik izgled kože. Pored izbjegavanja jakih UV zraka, izgled kože možemo poboljšati zdravom prehranom, dovoljnom količinom sna te unošenjem namirnica koje sadrže visoku količinu antioksidansa. U ovo ubrajamo i preparativnu kozmetiku obogaćenu antioksidansima čime možemo usporiti prirodne, oksidativne procese koji mijenjaju stanje i izgled naše kože.

Izbjegavanje preventivnih pregleda i samopregleda dojki

Rak dojke najčešći je oblik malignog oboljenja žena u cijelom svijetu, a samo u Europi od ove bolesti svake godine oboli oko pola milijuna žena. U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli 2500 žena. Ove brojke jesu zastrašujuće, no dobra vijest je da je rak dojke izlječiv u čak 95 posto slučajeva ako se otkrije na vrijeme. Zbog toga se redoviti preventivni pregledi i samopregledi ne smiju odgađati. Prvi ultrazvuk dojki preporuča se već nakon 20. godine života, a nakon 40. i obvezi mamografski pregledi.

Neredoviti posjeti ginekologu

Žensko tijelo tijekom života prolazi i doživljava razne promjene, te svaka žena treba obratiti posebnu pažnju na bolesti vezane uz spolne i reproduktivne organe i one uzrokovane promjenom razine hormona u tijelu. Iako se svim ženama preporučuje barem jedan kompletan ginekološki pregled godišnje, žene bez zdravstvenih tegoba ga često preskaču ili odgađaju. Ipak, činjenica je da je maligna oboljenja maternice i jajnika u ranoj fazi veoma teško otkriti, pa su vaginalni ultrazvuk i redovni papa-test jedini načini na koji se ove bolesti otkrivaju u ranim fazama.

Redovni pregledi također otkrivaju i prate rast mioma - najčešćih dobroćudnih tumora kod žena. Miomi nisu fatalni po život, no mogu izazvati dugotrajno i obilno menstrualno krvarenje te neugodne bolove u trbuhu i zdjelici.

Pretjerano konzumiranje soli, šećera i 'opasnih' masti

Srčani i moždani udar su u današnje vrijeme vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca ali i kod žena. Rizik od od kardiovaskularnih bolesti kod mlađih žena je niži, no već od 50. godine života, srčani i moždani udar te bolesti krvnih žila u istoj mjeri pogađaju i žene i muškarce.
I u ovom slučaju,
prevencija spašava život. To se prvenstveno odnosi na smanjenje unosa soli, šećera i nezdravih masnoća, te prelazak na prehranu bogatu vlaknima. Izbacivanjem slatkiša, brze hrane i grickalica nećete samo povećati nivo energije, već ćete uvelike smanjiti rizik od ovih, najčešće fatalnih bolesti i stanja.

Isto tako nije loše ponoviti da fizička aktivnost i rekreacija čine apsolutno čudo za vaš organizam, te da se ljudi koji dnevno na rekreaciju izdvoje samo 30 minuta, osjećaju i izgledaju bolje te - žive duže!

Premalo vremena za sebe

Mlada žena vježba jogu u stanu

Puno žena se žali na previše obaveza zbog kojih jednostavno nema vremena za sebe. Ako ste među njima, zapitajte se koliko minuta u danu koji traje 1440 minuta posvećujete sebi? Uzmite predah ili nekoliko njih u danu i posvetite se sebi. Radite nešto u čemu uživate. To može biti obično koncentrirano disanje u pauzi od posla, šetnja, čitanje knjige ili gledanje dobre serije, bavljenje hobijem…štogod da vas veseli, nađite vremena za to. Sve je u dobroj organizaciji i postavljanju prioriteta.  A nema važnijeg od vas!

Zdravi i vitalni uz UNIQA osiguranje

Zdravlje i vitalnost nam uvijek trebaju biti na prvom mjestu jer samo zdravi možemo biti zaista sretni. Zdrave životne navike, preventivni pregledi i odgovarajuće zdravstveno osiguranje nam doslovno mogu spasiti život u svakoj životnoj dobi, te ih ni u kom slučaju ne bi trebali uzimati olako.

UNIQA osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom Hrvatske, liječnike koje možete birati sami i što je najvažnije - omogućava vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja. Više o UNIQA dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju pročitajte u Vodiču kroz dopunsko zdravstveno osiguranje i Vodiču kroz dodatno zdravstveno osiguranje.
 

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Zašto je nekim ljudima uvijek hladno i kako se zagrijati?

 Ako vam je neprestano hladno, provjerite imate li dovoljno sna, jeste li pod stresom i pročitajte savjete kako se zagrijati ako ste nepopravljivo zimogrozni

Opširnije
Mala škola ljubavi: kako biti sretan u paru, kad smo toliko različiti?

Kako biti i ostati sretan u vezi unatoč različitostima, navikama i karakternim osobinama? Mala škola ljubavi za sretno Valentinovo!

Opširnije
Zašto je vježbanje jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje

Bilo kakva tjelesna aktivnost bolja je od nikakve, a evo i zašto

Opširnije
11 mitova o karcinomu dojke

Sve što trebate znati o raku dojke, prevenciji i nošenju s ovom bolešću koja je izlječiva u 98 posto slučajeva ako se otkrije na vrijeme!

Opširnije
Život nakon pandemije

Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako vratiti svoj život u uobičajenu pretpandemijsku svakodnevicu.

Opširnije
7 savjeta koji mogu poboljšati kvalitetu vašeg sna

Budite li se jutrima umorni, bolnog tijela i neraspoloženi? Ne brinite, uz malo truda moguće je poboljšati kvalitetu i trajanje sna na jednostavan i prirodan način.

Opširnije
Kroz igru i zabavu učite djecu o sigurnom ponašanju u prometu

Donosimo vam 10 savjeta kako svoju djecu naučiti da postanu sigurni sudionici u prometu. 

Opširnije
UZV dojki - imate li razlog za brigu?

Savjeti dr. med. Drage Ljubić, Zdravstveni centar Novamed


Opširnije
Moje dijete ima temperaturu - što učiniti?

Savjeti dr. med. Ive Palčić, Poliklinika za dječje bolesti Helena

Opširnije
Najpopularnije aplikacije za praćenje zdravlja

Tražite najbolje aplikacije za očuvanje svog zdravlja? Bilo da se brinete o svom tijelu ili o svom umu, ove stvari jednostavno morate isprobati!

Opširnije
Što zapravo znači brinuti o sebi?

Popis nekoliko univerzalnih stvari koje već sutra možete početi prakticirati ako se želite uistinu početi brinuti o sebi.

Opširnije
Zdravlje nakon četrdesete: preporučeni preventivni pregledi

Donosimo preporuke na što biste trebali pripaziti nakon što uđete u peto desetljeće, iako možda nemate nikakvih zdravstvenih tegoba.

Opširnije
Vodič kroz dodatno zdravstveno osiguranje

Najvažnija pitanja i odgovori o dodatnom zdravstvenom osiguranju: tko ga može ugovoriti i kako, te koliko košta polica

Opširnije
Vodič kroz dopunsko zdravstveno osiguranje

Najvažnija pitanja i odgovori o dopunskom zdravstvenom osiguranje: čemu služi, tko ga može ugovoriti i koje pogodnosti pruža

Opširnije
Kvalitetna prehrana najbolja je prevencija

Ono što jedemo određuje našu budućnost i kvalitetu života.

Opširnije
Zarazite se samo humorom i smijehom

Držite distancu, ali približite se osmijehom!

Opširnije
Nakon fizičkog zdravlja treba sačuvati i zdrav razum

Složili smo listu stvari koje nam mogu pomoći sačuvati mentalno zdravlje.

Opširnije
Razlike između dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja

Što je dopunsko, a što dodatno zdravstveno osiguranje, čemu služe i tko ih treba?

Opširnije
Kako pobijediti proljetni umor

Premda je proljeće godišnje doba kojem se svi veselimo jer se priroda budi i počinje novi životni ciklus, mnoge muči proljetni umor. Je li to mit ili našem organizmu doista treba neko vrijeme da se privikne na nove vremenske uvjete? 

Opširnije
Dobri razlozi za dodatno zdravstveno osiguranje za dijete – već od rođenja

S dodatnim zdravstvenim osiguranjem birate ustanovu i termin pregleda u renomiranoj zdravstvenoj ustanovi. Bez uputnica i lista čekanja.

Opširnije
Sedam najčešćih zabluda o zdravstvenom osiguranju

Boli glava od svih tih naziva i vrsta zdravstvenih osiguranja?

Opširnije
Sistematski pregled kao vaša prva dobra odluka

Sistematski pregledi sadrže kombinacije pregleda i pretraga

Opširnije
Zdravo dijete će biti zdrav i sretan čovjek

Temelji zdravih životnih navika stvaraju se još u dječjoj dobi.

Opširnije