Kvalitetna prehrana najbolja je prevencija
Hrana je mnogo više od unosa namirnica u organizam: njena uloga nije samo postizanje osjećaja sitosti, već i užitka, ali prevencija zdravstvenih problema. Naše zdravlje umnogome ovisi i o tome što unosimo u organizam. Zdravo se hraniti velik je izazov u vremenima kad brzo živimo, puno radimo i nemamo dovoljno vremena za kvalitetno planiranje prehrane. Ipak, ono što jedemo određuje našu budućnost i kvalitetu života, pa ako se na vrijeme počnemo brinuti koje namirnice unosimo u organizam, možemo prevenirati različite bolesti koje nam mogu smanjiti kvalitetu života i životni vijek.
Hrana je oduvijek bila i ostala izvor kontroverzi.
Prehrambene trendove nekad je diktirala industrija hrane, a kako svijest konzumenata raste, pojavljuje se sve više prijepora oko toga što je zdravo, a što nije. Sjetimo se omraženog GMO-a ili vegetarijanstva na koje se nekad gledalo s podsmjehom i zgražanjem, a danas se zna da prehrana bez mesa ima brojne nutricionističke prednosti, a i među vegetarijancima su se pojavile podjele na vegane, frutarijance, makrobiotičare…
Ipak, većina nas hrani se posvećuje tek kad kazaljka na vagi prijeđe granicu „dopuštenog“.
Tada pribjegavamo različitim dijetama želeći se na brzinu riješiti viška kilograma. Nikakve dijete, kure, izgladnjivanje ni tretmani neće dovesti naše tijelo i naše kilograme u ravnotežu kao što će ih dovesti uravnotežena prehrana u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću.
Prva i najvažnija stvar koju trebamo znati je da najveći utjecaj na promjenu tjelesne težine imaju hormoni.
Na tjelesnu težinu ne deluje samo smanjenje unosa kalorija i povećana tjelesna aktivnost. Istina, smanjimo li unos hrane i počnemo li mahnito vježbati, u nekom vremenskom periodu smanjit ćemo tjelesnu težinu ali će se ona vrlo brzo, povratkom na stare prehrambene navike, vratiti.
Najčešći krivac za debljanje je inzulin
Inzulin je hormon koji gušterača izlučuje unošenjem šećera u organizam. Pojednostavljeno rečeno, što više namirnica bogatih ugljikohidratima (šećer i škrob) jedemo, inzulin u krvi bit će viši što dovodi do masnih naslaga i debljanja. Isti taj inzulin stvara stalni osjećaj gladi, ali ne za svom hranom već samo za ugljikohidratima, onu poznatu žudnju koju posebno osjećamo za vrijeme blagdana kad jedemo previše slatkiša i čini nam se da ne možemo prestati.
Zdravo se hraniti ne znači lišavati se obroka i namirnica, stalno gladovati i jesti isključivo povrće.
Važno je izbalansirati sve vrste namirnica i uzimati od svake onoliko koliko je tijelu potrebno. Kada se vodimo tim pravilom, vidimo da tijelu treba najviše vitamina i minerala koje dobivamo iz voća i povrća, stoga upravo ta hrana treba biti najviše zastupljena u dnevnim obrocima. Trebaju nam i ugljikohidrati i masti, no ključno je odabrati zdrave predstavnike tih grupa namirnica. U slučaju ugljikohidrata, umjesto bijelog brašna, riže, krumpira i tjestenine „dobre“ ugljikohidrate možemo dobiti iz cjelovitih žitarica, poput heljde, zobi, slanutka, kvinoje, ječma, prosa, smeđe riže, zobi, raznih grahorica i sjemenki poput lana, sezama, chie i slično. Osim što su bogate ugljikohidratima, ove namirnice obiluju i dobrim uljima.
Želimo li se zdravo hraniti, moramo izbjegavati industrijski procesiranu hranu.
Kupovne muesle, kekse, čips, hrenovke kao i svu konzerviranu, dehidriranu i unaprijed pripremljenu hranu ili hranu „iz vrećice“ koja je prepuna konzervansa i aditiva treba izbjegavati.
Rješenje za gubitak kilograma nisu dijete, već promjena stila života
U tom procesu svakako se treba savjetovati s nutricionistom ili liječnikom i odabrati način prehrane koji će osobi najviše odgovarati. Treba konzumirati različite namirnice, a obroke u najvećoj mogućoj mjeri, pripremati kod kuće. Izbjegavanje pržene hrane i nezdravih masti je također važno, ali i izbacivanje grickalica, slatkiša i slatkih sokova, osobito kad je u pitanju prehrana djece.
Osobe sa specifičnim zdravstvenim problemima trebaju se konzultirati sa stručnjacima
Osobe sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa, crijevnih bolesti i sl. obavezno se trebaju konzultirati sa stručnjacima koji će im preporučiti najbolji model prehrane ovisno o njihovom zdravstvenom stanju.
Klijentima UNIQA dodatnog zdravstvenog osiguranja na raspolaganju je usluga
konzultacija s nutricionistom telefonom ili mailom.