Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.200.140.218.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Kroz igru i zabavu učite djecu o sigurnom ponašanju u prometu

Kroz igru i zabavu učite djecu o sigurnom ponašanju u prometu


Znate li da učenje o sigurnosti u prometu za vas i vašu djecu počinje doslovno onog trenutka kad napustite rodilište? Prvi susret djece s prometom događa sa se u trenutku kada ih posjednete u auto sjedalicu (popularno poznatu kao “jaje”) koju ćete dobro učvrstiti sigurnosnim pojasom i krenuti kući. Djeca brzo rastu i otkrivaju svijet izvan doma, bilo da se radi šetnji u kolicima, prvim koracima pločnikom, vožnjom guralice, tricikla, bicikla ili koturaljki. Sudjelovanje u prometu postat će njihova svakodnevica i zato je važno rano početi s učenjem o sigurnom ponašanju u prometu.

djeca sigurno prelaze cestu


U automobilu


Autosjedalica bez iznimke

Nažalost, svjedoci smo situacijama u prometu u kojima djeca nisu propisno vezana u svojim sjedalicama – stoje između mjesta vozača i suvozača, igraju se na zadnjem sjedištu, a čak se ponekad nađu i na rukama suvozača. Ovakve situacije iznimno su opasne i zato je prvo pravilo prilikom vožnje djece u autu propisno ih vezati u njihove autosjedalice. Mnogoj djeci se boravak u autosjedalicama ne sviđa pa više ili manje pokazuju svoje nezadovoljstvo, no potrebno je znati da ne smije postojati iznimka od sigurne vožnje djece u automobilima. Više o tome kako ispravno koristiti sjedalice pročitajte u blogu.

Na tržištu se nalazi mnogo proizvođača i modela autosjedalica te vam savjetujemo da odaberete onu za koju procijenite da ima najbolji omjer mogućnosti, cijene i kvalitete. Kako djeca rastu, tako se mijenjaju i njihove potrebe što se tiče automobilskih sjedalica. Važno je da je sjedalica dobro učvršćena te da su leđni i bočni nasloni prilagođeni visini djeteta. Nikad nemojte raditi kompromise kad je sigurnost vaše djece u pitanju i poštujte procedure sigurnog i ispravnog vezivanja pojasa.
 
dijete u autosjedalici


Ponašanje u automobilu

Kako biste vi kao vozač bili koncentrirani na vožnju, na tržištu postoje brojne igračke koje možete postaviti u automobile, a koje će zabaviti djecu prilikom vožnje. Za onu najmanju djecu koja se u automobilima trebaju voziti u autosjedalicama koje su okrenute u smjeru suprotnom od smjera vožnje, postoje ogledala koje možete montirati na stražnje sjedalo kako biste u svakom trenutku mogli uz pomoć retrovizora imati pogled na njih.

Puštanje smirujuće ili glazbe koju djeca vole također mogu imati utjecaj na to da vožnja prođe u mirnom raspoloženju. Ne dozvolite djeci da guraju ruke ili glavu kroz prozor, a na automobilskim vratima podesite opciju koja djeci ne dozvoljava da samostalno iznutra otvore vrata.Siguran izlazak iz automobila

U trenutku kad djeca izlaze iz automobila, važno je da to rade na onoj strani na kojoj je pločnik. Ako pločnika nema, neka izlaze na strani na kojoj nema prometa. Izuzetno je važno naučiti ih da nakon izlaska iz automobila stanu, pričekaju odraslu osobu te s njom krenu dalje.


Na cesti


Ruka u ruci

Jedno od prvih pravila koje naučite svoju djecu je to da vam daju ruku dok sudjelujete u prometu kao pješaci. Djeca nisu svjesna situacije oko sebe pa je važno fizički ostati povezani s djetetom kako biste mogli na vrijeme reagirati u opasnim situacijama. Trčanju nikako nije mjesto u prometu i zato je izuzetno važno objasniti djeci da ne trče i naglo ne mijenjaju smjer tijekom sudjelovanja u prometu te im objasniti kako vozači često ne vide djecu ispred sebe zbog njihove visine.

roditelji i djeca u prometu


Učenje prometnih pravila

Pomozite djeci da nauče prometna pravila. Najjednostavnije je krenuti od semafora – naučite ih da crveno znači stop, žuto uspori, a zeleno kreni. Djeca vole učiti na zabavan način pa vam savjetujemo da jednostavna pravila ovakvog tipa pokušate komunicirati kroz pjesmicu ili igru rukama.
Pokažite im kako sigurno prijeći cestu – gdje se na pločniku zaustaviti prilikom prelaska ceste, kamo pogledati, kamo usmjeriti pogled te objasniti situacije u kojima je sigurno prijeći cestu. Komunikacija je uvijek važna, pa tako i u prometu.

Prilikom šetnje ili vožnje pokazujte djeci jednostavne prometne znakove i naučite ih što znače, pokazujte im oznake na pločniku ili cesti i objašnjavajte čemu služe. Djeci je važno osvijestiti da se, osim onoga što vide, trebaju osloniti i na ono što čuju. Ponekad se vozila mogu prvo čuti pa onda vidjeti, a pozornost se treba pridati i automobilskim trubama te se, ovisno o njihovom zvuku, potrebno zaustaviti, usporiti ili požuriti.


Učite ih (dobrim) primjerom

Iako ste možda u gužvi i kasnite, znajte da djeca najbolje uče od vas – vi ste osoba u koju se ugledaju i od koje najviše uče. Potrudite se da cestu uvijek prelazite na obilježenom pješačkom prijelazu i da ne prelazite cestu dok je na semaforu crveno svjetlo. U vožnji djeci pokažite da pješaci uvijek imaju prednost i kako je potrebno biti vrlo oprezan. Iako nam razne prometne situacije znaju izazivati stres, potrudite se mirno prihvatiti situaciju koju ne možete promijeniti i paziti na ono što izgovarate dok ste ljuti.

Iskoristite situacije u kojima se sudionici u prometu ne ponašaju u skladu s pravilima pa objasnite djeci zašto je neka situacija bila opasna i što je zapravo trebalo učiniti.

 

Nikad i uvijek situacije

Djeca najbolje uče kada im ponudite konkretne primjere, a još je bolje kada ih učimo kroz igru. Primjerice, u vožnji možete igrati kviz u kojem djeca mogu odgovarati na vaše pitanja samo s riječima “Uvijek” i “Nikad”. Pitanja mogu biti “Kada moramo koristiti pločnik?” “Kada smijemo prijeći cestu na crveno?” “Smijemo li odvezati sigurnosne pojaseve u vožnji?”. Važno je da pitanja budu osmišljena na jednostavan način, a inspiraciju za njih možete dobiti dok sudjelujte u prometu bilo kao vozači, pješaci ili biciklisti.


dijete sigurna voznjaJavni prijevoz  

Djeca obično vole vožnju prijevoznim sredstvima koja nisu obiteljski automobil. Vožnja tramvajima i autobusima za neku je djecu svakodnevica, a za neku doživljaj. Naučite ih kako se ponašati u prometnim vozilima javnog prijevoza – kako sigurno ući i izaći iz vozila, gdje poništiti kartu, gdje sjesti te kako se sigurno primiti za rukohvate.
 

U parku


Kaciga glavu čuva

Guralice, bicikli, romobili, koturaljke i skateboardovi omiljena su prijevozna pomagala naših mališana. Dok ne nauče vještinu kako njima upravljati, potrebno je određeno vrijeme. Prilikom vožnji svega što ima kotače, savjetujemo vam da djeci obavezno stavite kacigu koja će ih zaštiti od potencijalnih ozljeda glave.

Kacigu odaberite prema prijevoznom sredstvu koje djeca koriste jer postoje razlike među njima. Uz kacigu, djetetu prilikom vožnje stavite i štitnike za koljena, laktove (i dlanove kada je to potrebno). Ako pretpostavljate da bi se vožnja bicikla ili romobila mogla produžiti u vrijeme kad pade mrak, obucite djeci odjeću koja ima reflektirajuće detalje kako bi bila vidljivija vozačima.

kaciga na glavi
 


Igranje i promet

Igri nije mjesto na pločniku niti cesti. Tijekom igre djeca su najčešće fokusirana na trenutak, što znači da promet oko sebe ne doživljavaju u mjeri u kojoj bi trebali. Naučite ih da je važno da sami ne odlaze na cestu po lopte (i sve igračke koje mogu završiti izvan parka ili igrališta), nego da zamole odraslu osobu da im pomogne. Ako odrasla osoba nije u blizini, naučite ih da polako i oprezno pristupe cesti te pričekaju da sigurno pokupe igračku.
 
 
Ne zaboravite, vaša djeca rastu i postaju samostalna pa je vaš zadatak kao roditelja naučiti ih kako se na siguran način ponašati u prometu. Ako je proces učenja zabavan, sigurni smo da će djeca s lakoćom usvojiti prometna pravila i ono što je najvažnije – pridržavati ih se.
Više o tome kako povećati sigurnost djece u prometu pročitajte na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
 
 
 
 
 

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Zašto je nekim ljudima uvijek hladno i kako se zagrijati?

 Ako vam je neprestano hladno, provjerite imate li dovoljno sna, jeste li pod stresom i pročitajte savjete kako se zagrijati ako ste nepopravljivo zimogrozni

Opširnije
Mala škola ljubavi: kako biti sretan u paru, kad smo toliko različiti?

Kako biti i ostati sretan u vezi unatoč različitostima, navikama i karakternim osobinama? Mala škola ljubavi za sretno Valentinovo!

Opširnije
Zašto je vježbanje jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje

Bilo kakva tjelesna aktivnost bolja je od nikakve, a evo i zašto

Opširnije
11 mitova o karcinomu dojke

Sve što trebate znati o raku dojke, prevenciji i nošenju s ovom bolešću koja je izlječiva u 98 posto slučajeva ako se otkrije na vrijeme!

Opširnije
Život nakon pandemije

Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako vratiti svoj život u uobičajenu pretpandemijsku svakodnevicu.

Opširnije
7 savjeta koji mogu poboljšati kvalitetu vašeg sna

Budite li se jutrima umorni, bolnog tijela i neraspoloženi? Ne brinite, uz malo truda moguće je poboljšati kvalitetu i trajanje sna na jednostavan i prirodan način.

Opširnije
UZV dojki - imate li razlog za brigu?

Savjeti dr. med. Drage Ljubić, Zdravstveni centar Novamed


Opširnije
Moje dijete ima temperaturu - što učiniti?

Savjeti dr. med. Ive Palčić, Poliklinika za dječje bolesti Helena

Opširnije
Najpopularnije aplikacije za praćenje zdravlja

Tražite najbolje aplikacije za očuvanje svog zdravlja? Bilo da se brinete o svom tijelu ili o svom umu, ove stvari jednostavno morate isprobati!

Opširnije
Što zapravo znači brinuti o sebi?

Popis nekoliko univerzalnih stvari koje već sutra možete početi prakticirati ako se želite uistinu početi brinuti o sebi.

Opširnije
Zdravlje nakon četrdesete: preporučeni preventivni pregledi

Donosimo preporuke na što biste trebali pripaziti nakon što uđete u peto desetljeće, iako možda nemate nikakvih zdravstvenih tegoba.

Opširnije
9 loših navika koje štete ženskom zdravlju

Neke svakodnevne navike kojih možda nismo ni svjesne s vremenom nam mogu prouzročiti zdravstvene teškoće 

Opširnije
Vodič kroz dodatno zdravstveno osiguranje

Najvažnija pitanja i odgovori o dodatnom zdravstvenom osiguranju: tko ga može ugovoriti i kako, te koliko košta polica

Opširnije
Vodič kroz dopunsko zdravstveno osiguranje

Najvažnija pitanja i odgovori o dopunskom zdravstvenom osiguranje: čemu služi, tko ga može ugovoriti i koje pogodnosti pruža

Opširnije
Kvalitetna prehrana najbolja je prevencija

Ono što jedemo određuje našu budućnost i kvalitetu života.

Opširnije
Zarazite se samo humorom i smijehom

Držite distancu, ali približite se osmijehom!

Opširnije
Nakon fizičkog zdravlja treba sačuvati i zdrav razum

Složili smo listu stvari koje nam mogu pomoći sačuvati mentalno zdravlje.

Opširnije
Razlike između dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja

Što je dopunsko, a što dodatno zdravstveno osiguranje, čemu služe i tko ih treba?

Opširnije
Kako pobijediti proljetni umor

Premda je proljeće godišnje doba kojem se svi veselimo jer se priroda budi i počinje novi životni ciklus, mnoge muči proljetni umor. Je li to mit ili našem organizmu doista treba neko vrijeme da se privikne na nove vremenske uvjete? 

Opširnije
Dobri razlozi za dodatno zdravstveno osiguranje za dijete – već od rođenja

S dodatnim zdravstvenim osiguranjem birate ustanovu i termin pregleda u renomiranoj zdravstvenoj ustanovi. Bez uputnica i lista čekanja.

Opširnije
Sedam najčešćih zabluda o zdravstvenom osiguranju

Boli glava od svih tih naziva i vrsta zdravstvenih osiguranja?

Opširnije
Sistematski pregled kao vaša prva dobra odluka

Sistematski pregledi sadrže kombinacije pregleda i pretraga

Opširnije
Zdravo dijete će biti zdrav i sretan čovjek

Temelji zdravih životnih navika stvaraju se još u dječjoj dobi.

Opširnije