Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.222.64.76.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Biciklirajte - ali sigurno! Provjerite poznajete li pravila vožnje i prometne propise o bicikliranju

Biciklirajte - ali sigurno! Provjerite poznajete li pravila vožnje i prometne propise o bicikliranju


Biciklistička sezona je službeno otvorena! Vjerojatno ste već odavno obrisali prašinu sa svog dobrog starog bicikla, preuzeli nekoliko novih aplikacija i sada ste spremni za svoju prvu vožnju.
Ali što je s vašim poznavanjem biciklističkih propisa? Prikupili smo 11 najčešćih zabluda o bicikliranju pa prije nego što sjednete na vaša dva kotača,  provjerite svoje znanje i budite sigurni dok vozite!

sigurno bicikliranje


Zabluda 1: "Ista pravila na zebri vrijede za bicikliste i za pješake".

Biciklist je vozač vozila na dva kotača pa za njega ne vrijede prometna pravila kao za pješake.  Ako želite prijeći cestu na zebri bez biciklističke staze, sa ili bez semafora, morate sići i gurati svoj bicikl.  Ako gurate svoj bicikl, više se ne smatrate biciklistom već pješakom i tako vas i vozači automobila trebaju tretirati. Ako se pak nađete na zebri s biciklističkom stazom i sa semaforom, iako označena biciklistička staza dozvoljava vožnju, svjetlo na semaforu ima prednost i ako je na crvenom i zelenom semaforskom svjetlu za pješake jasno označen pješak, dakle zeleno svjetlo vrijedi samo za pješake, biciklist smije prijeći zebru samo kao pješak, gurajući bicikl! Jedini slučaj kad biciklist smije prijeći zebru vozeći se na biciklu je na zebri s biciklističkom stazom, bez semafora. No i u tom treba voziti usporeno (do 10 km/h).


Zabluda 2: "Smijete voziti druge ljude na biciklu".

Partner na volanu, proljetno sunce na licu - ideja je možda romantična, ali po zakonu smijete voziti samo djecu na biciklu, I to samo jedno dijete u dječjoj sjedalici. Ako želite izbjeći kaznu, bolje je voziti odvojeno. Ili nabavite bicikl tandem?

Otac i sin na biciklima


Zabluda 3: "Biciklisti moraju nositi kacigu".

Dobra biciklistička kaciga može zaštititi od ozljeda glave i stoga bi trebala biti dio standardne opreme svakog biciklista. Međutim, kacige su obvezne samo za djecu mlađu od 16 godina - moraju nositi biciklističku kacigu čak i ako se nalaze u dječjoj sjedalici ili u prikolici za bicikl.


Zabluda 4: "Ako imate bicikl pod kontrolom, smijete se voziti bez ruku".

"Gle, bez ruku!" - možda je to vama zabavno, ali vožnja bez ruku na volanu zapravo je zabranjena. Svatko tko  vozi bez ruku na volanu, skida noge s pedala tijekom vožnje ili na drugi neprimjereni način koristi bicikl (primjerice utrkuje se) bit će kažnjen. Kazna za takav prekršaj je gotovo 40 eura.
žena na biciklu


Zabluda 5: "Vožnja bicikla nema nikakve veze s dozvolom za motorno vozilo".

Točno, za vožnju bicikla nije potrebna vozačka dozvola, čak ni za električne bicikle. Pa ipak se može dogoditi da biciklisti moraju predati svoju dozvolu. Zašto? Važan preduvjet za vozačku dozvolu je pouzdanost u prometu - a nedostatak pouzdanosti u prometu može se pokazati i tijekom vožnje biciklom, na primjer kroz krajnje nemarno ponašanje.


Zabluda 6: "Biciklistima nije dopušteno pretjecati automobile".

Uglavnom točno, ali vozač automobila koji pri skretanju presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru. Biciklist se smije voziti biciklističkom stazom ili desnom stranom kolnika, a prilikom pretjecanja sporijeg vozila od sebe što zasigurno nije automobil već eventualno traktor ili slično sporo vozilo, biciklist je dužan najaviti pretjecanje podizanjem lijeve ruke i vratiti se što prije uz desni rub kolnika.


Zabluda 7: "Najveća opasnost dolazi od automobila u pokretu".

Više od 10% biciklističkih nesreća s ozljedama nastaje zbog naglog otvaranja vrata automobile jer vozač ili putnik nisu u retrovizoru provjerili dolazi li biciklist. Prema zakonu, osoba u automobilu je odgovorna za sigurnost drugih sudionika u prometu, uključujući pješake i bicikliste i zato prije otvaranja vrata treba provjeriti nailazi li bicikl ili neko drugo vozilo. 


Zabluda 8: "Ako ste popili previše, vožnja biciklom je dobra alternativa".

Biciklisti se također moraju pridržavati ograničenja alkohola. U Hrvatskoj je granica 0,5 promila. Kazne se razlikuju ovisno o prijestupu: ako vas uhvate da vozite pijani ili vozite drugu osobu koja je pijana kazna je 66,36 eura, no može biti višestruko veća ako, primjerice, padnete s bicikla uslijed pijanstva.

vezanje bicikla uz stup


Zabluda 9: "Ista pravila vrijede za bicikliste u svakoj zemlji".

Jeste li znali da je u mnogim zemljama registracijska tablica vozila već potrebna za e-bicikle iznad 250 W? U Austriji, pak, samo od 600 W. Primjer: Izazvali ste prometnu nesreću u Austriji sa svojim e-biciklom od 400 W. Štetu drugoj strani plaćate iz vaše privatne odgovornosti. Međutim, ako se ova prometna nesreća dogodi u Njemačkoj šteta nije pokrivena vašim osiguranjem od osobne odgovornosti jer e-bicikl od 400 W u Njemačkoj treba biti registriran odnosno mora imati vlastito osiguranje od autoodgovornosti. U Hrvatskoj je bicikl definiran Zakonom o sigurnosti prometa na cestama kao vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača ili koje je opremljeno pedalama i pomoćnim električnim motorom, čija najveća trajna snaga nije veća od 0,25 kW i ne postoje nikakve obveze u smislu registracije i posjedovanja vozačke dozvole.


Zabluda 10: "Bicikli uvijek mogu biti parkirani na pločniku".

Bicikli bi se trebali parkirati na parkirnim mjestima za bicikle, no kako biciklistička infrastruktura još uvijek nije dostatna pa a mnogim frekventnim mjestima ili nema dovoljno parkirnih mjesta ili ih uopće nema, navikli smo bicikle vezati uz stupove i prometne znakove gdje mogu smetati odvijanju prometa. Stoga tu treba biti oprezan jer regulacija parkiranja bicikala također podliježe lokalnim odlukama o komunalnom redu. Bicikl parkiran na biciklističkoj stazi ili nekom drugom zabranjenom mjestu koštat će vas gotovo 40 eura kazne.


Zabluda 11: "Ako je bicikl ukraden, osiguranje kućanstva pokriva troškove".

Samo u 2016. godini prijavljeno je 27.465 ukradenih bicikala. Iako su bicikli uključeni u mnoge police osiguranja kućanstva, nadoknada troškova obično se primjenjuje samo ako je bicikl ukraden od kuće - odnosno iz podruma, vrta ili skladišta. Krađa izvan kuće može biti pokrivena dodatnom policom osiguranja bicikla.

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Pripremite dom za godišnji odmor

Osigurajte svoj dom prije odlaska na ljetovanje ili putovanje i bezbrižno uživajte na zasluženom godišnjem odmoru!

Opširnije
Kako isplanirati savršen godišnji odmor

Planiranje je pola puta do savršenog godišnjeg odmora!

Opširnije
Kako putovati sigurno s kućnim ljubimcem

Nekoliko korisnih savjeta za sigurno putovanje automobilom s vašim najdražim dlakavim prijateljima

Opširnije
Neka planiranje troškova bude vaša najbolja novogodišnja odluka!

Planiranjem troškova ostvarite svoje ciljeve i financijsku neovisnost.

Opširnije
Osiguraj posao koji voliš

Osiguranje imovine obrtnika i poduzetnika 

Opširnije
Kako uštedjeti bez prevelikog odricanja

Značajne uštede u kućanstvu možemo postići malim koracima: od planiranja kupnje do DIY projekata

Opširnije
Kontrolirate li svoj novac ili on kontrolira vas?

Važni koraci u postupanju s novcem koji će vam olakšati financijske brige na duge staze


 

Opširnije
Kako održavati mentalnu kondiciju

Uz fizičku, važno je održavati i mentalnu kondiciju.

Opširnije
Kako ostvariti važne odluke i postići dugoročne ciljeve

Kako novogodišnje odluke pretvoriti u ostvarive ciljeve?

Opširnije
Pretvorite FOMO u JOMO

5 savjeta kako smanjiti vrijeme koje gubimo na društvenim mrežama

Opširnije
Što kad vam je svega previše?

Većinu rutinskih kućanskih poslova i "nevidljivih" zadataka obavljaju žene. Donosimo nekoliko savjeta kako si olakšati život i skinuti dio tereta sa svojih leđa.

Opširnije
50 načina za predah

Ako vam nedostaje inspiracije, imamo 50 ideja za kratki predah na poslu, kod kuće ili bilo gdje da se nalazite.

Opširnije
Mitovi o osiguranju

Najčešći mitovi i zablude o osiguranju.Donosimo činjenice koje će vam pomoći donijeti informiranu i odgovornu odluku.

Opširnije
Hrana koja podiže raspoloženje

Zimski blues ublažite hranom koja sadrži protein triptofan koji pomaže našem tijelu da proizvede serotonin, hormon sreće.

Opširnije
5 jezika ljubavi

Dok neki ljubav iskazuju fizičkim dodirom, drugima je nepodijeljena pažnja partnera najveći dokaz ljubavi. Naučite „strane“ jezike ljubavi kako biste se međusobno bolje razumjeli i voljeli na svim jezicima.

Opširnije
Kako možemo biti sigurni da su proizvodi i usluge koje kupujemo doista „zeleni“ i održivi?

Svakodnevnim, malim ali važnim odlukama možemo pozitivno utjecati na svijet, kao što su odluke o proizvodima i uslugama koje kupujemo.

Opširnije
Sedam pravila za sretne blagdane

Bilo da spadate u obožavatelje Božića ili ste istinski Grinch, dobro je prisjetiti se i živjeti vrijednosti zbog kojih Božić i jest najčarobniji blagdan.

Opširnije
Savjeti za putovanja u vrijeme pandemije

Kako putovati u vrijeme pandemije COVID-19? Putno osiguranje može vas zaštititi od neželjenih troškova!

Opširnije
Što djeca trebaju znati o novcu, štednji i financijama općenito?

Koje osnovne i korisne ideje o financijama možete podijeliti s djecom ovisno o njihovoj dobi

Opširnije
Najbolja mjesta za izlet u kontinentalnoj Hrvatskoj

Ako ne idete na more, iskoristite vikend ili slobodan dan za posjet nekoj od predivnih izlet destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj

Opširnije
Pametnim trošenjem do više zadovoljstva u životu

Promjene navika trošenja mogu nas učiniti sretnijima i zadovoljnijima.

Opširnije
10 stvari koje možete učiniti za naš planet

Jednostavne stvari koje možete primijeniti odmah, želite li pomoći očuvanju prirode odnosno smanjiti svoj ekološki otisak.

Opširnije
Nezgode u kućanstvu i kako ih izbjeći

Ozljede zadobivene kod kuće češće su od ozljeda na radu!

Opširnije
Kako pripremiti dijete za školu

Donosimo savjete kako pripremiti klince za školu i cijeloj obitelji olakšati prve tjedne školske godine u kojem razbibrigu zamjenjuju obaveze.

Opširnije
Zašto je djecu bolje odvesti u prirodu nego u šoping centar

Igra u prirodi je zdrava, djeca razvijaju empatiju prema drugim živim bićima, a planiranje izleta povezuje i usrećuje cijelu obitelj

Opširnije
Bicikliranje – zdrav i društveno poželjan način prometovanja

Kriza sa širenjem bolesti COVID-19 pridonijela je popularizaciji održivih načina prometa 

Opširnije
Jesu li uredi otvorenog tipa stvar prošlosti?

Hoće li zdravstvena kriza zauvijek promijeniti način na koji poimamo poslovni prostor?

Opširnije
Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života, tzv. „work-life balance“ je u uvjetima pandemije koronavirusa i rada od kuće poprimila sasvim novo značenje. 

Opširnije
Kako zadržati pozitivan stav za vrijeme krize

Život nam se svima okrenuo naglavačke. Evo na što se trebamo fokusirati da bismo zadržali pozitivan stav.

Opširnije
Treba li vam digitalna detoksikacija?

Možete li zamisliti dan, tjedan ili čak mjesec dana bez mobitela i interneta? 

Opširnije
Kako vježbati kreativnost

Kreativnost je vještina na kojoj se može raditi i svi tu sposobnost možemo razvijati! 

Opširnije
Zašto smo pokrenuli Radost života ili priče koje čine razliku

Upoznajte Stellu, zvijezdu bez granica i Ermina, dječaka romske nacionalnosti koji kad odraste želi biti baš kao njegov tata!
FOTO: Rade Popadić/Dalmacija danas

Opširnije
Tko se boji rizika još?

Naslovu unatoč, ne trebamo se bojati rizika, već njihovih posljedica.

Opširnije
Ne dajte ekranima da izgladne vaše srce

Hrvatski predškolci provode 2,4 sata dnevno pred ekranom. Kako onda zaštititi djecu od prekomjernog izlaganja ekranima?

Opširnije
Kako naše potrebe i odgovornosti rastu s djecom

Svatko tko ima djecu, zna kako to ide: godine prolaze munjevito i nismo se ni okrenuli, a naša beba već je na pragu proslave zadnjeg jednoznamenkastog rođendana.

Opširnije
Kako odgovoriti na pitanja od kojih boli glava

Sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji da vam netko postavi nepristojno pitanje i niste se ni snašli, a već se opravdavate, objašnjavate…nemojte

Opširnije
Rad u papučama: prednosti, mane i kako stojimo s tim u Hrvatskoj

Svijet u kojem sve brojnija radna snaga postaju milenijci, tipična slika radnog mjesta u uredu, uz osmosatno radno vrijeme, godišnji odmor i rad u tvrtki „dok nas mirovina ne rastavi“, lagano postaje retro.

Opširnije