Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.222.64.76.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Što kad vam je svega previše?

Što kad vam je svega previše?


Velika većina žena u Hrvatskoj nakon plaćenog posla obavlja i (neplaćene) kućanske poslove koji su u većini slučajeva neravnopravno podijeljeni među partnerima. Ili nisu podijeljeni uopće jer se „podrazumijeva“ da će žena brinuti o kućanstvu: kuhati, prati rublje, čistiti i voditi brigu o gomili ostalih „nevidljivih“ obaveza poput dječjih izvanškolskih aktivnosti, nabavki stvari za školu ili izlete, ugovaranja termina za liječničke preglede, plaćanju računa…

žena se priprema čistiti kuću


Premda neki parovi ravnopravno dijele sve obaveze i odgovornost za djecu, u većini hrvatskih obitelji, pokazalo je to i zadnje istraživanje Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta, žene i dalje drže „četiri kuta kuće“.  

U čak 83 posto veza sve ili većinu rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene. U 16,6 posto veza oba partnera većinu rutinskih kućanskih poslova obavljaju ravnopravno, dok u samo 0,4 posto veza muškarci obavljaju sve ili većinu poslova po kući. Takvi podaci nisu iznenađujući jer ne postoji niti jedna zemlja u svijetu u kojoj su kućanski poslovi ravnopravno podijeljeni ili ih u većoj mjeri obavljaju muškarci!

Kućanske obaveze i briga o djeci tradicionalno su „ženski posao“, a u hrvatskom društvu tradicionalne rodne uloge dodatno naglašavaju povezanost žene uz dom.

Neprofitna organizacija Oxfam izračunala je da neplaćeni rad koji obavljaju žene vrijedi na globalnoj razini 10,9 trilijuna dolara, što je više nego što svjetskom gospodarstvu doprinosi industrija transporta ili trgovine.

Povrh toga, žene osjećaju odgovornost i za emocionalnu dobrobit obitelji, čime je breme koje nose svakoga dana još teže. Mentalna iscrpljenost koju osjećaju može dovesti do sindroma izgaranja koji se očituje u kroničnom umoru, anksioznosti i gubitku interesa za stvari koje bi ih inače veselile.

Kako si pomoći  kad je svega previše, a vremena za sebe i razumijevanja za sve što radimo premalo? Donosimo nekoliko savjeta kako si možete olakšati život, naći više vremena za sebe i ublažiti pritisak koji dugoročno može naštetiti i vašem fizičkom i mentalnom zdravlju.


žena posrpema kuću


1. Prepoznajte znakove mentalnog preopterećenja

Sve manje ili nimalo vremena posvećujete sebi, osjećate da nemate energije za hobije i prijatelje, a uz to vas muči grižnja savjesti. Umorni ste, istrošeni i nezadovoljni, a takvo stanje može vas dovesti do poremećaja spavanja ili depresije. 


2. Preispitajte svoja uvjerenja 

Za izlaz iz opisanog stanja važno je kritički preispitati osobna uvjerenja. Jesu li, primjerice, uvjetovana vlastitim odgojem u kojem je majka bespogovorno brinula za obitelj pa ste nesvjesno i sami preuzeli tu ulogu stavivši sebe na zadnje mjesto? Slijedite li nerealne ideale? Osjećate li grižnju savjesti ako ne napravite sve što se „od vas očekuje?“ Sve su to projekcije koje ne moraju imati nikakve veze sa stvarnošću.
Da biste se osjećali slobodno i zadovoljno trebate sa sebe skinuti teret odgovornosti i podijeliti je s drugima.


3. Osvijestite da ste mentalno preopterećeni

Važno je pogledati sebe: Koliko toga svakoga dana odradim? Kojim sve obavezama balansiram? U partnerskom odnosu treba što detaljnije objasniti sve što svakodnevno radimo. Planiranje i organizaciju svih zadataka treba učiniti vidljivima. Druga osoba treba znati što sve radite i koliko vam vremena i energije oduzima da bi uopće bila svjesna koji pritisak vam to stvara na svakodnevnoj bazi.

Tata umiruje bebu dok mama odmara


4. Podijelite odgovornosti (čak i ako „znate bolje“)

Mnogim ženama je to teško jer se poistovjećuju sa „svojim“ zadacima i često misle da su jedino one kompetentne obaviti ih. Ako se, na primjer, dogovore s partnerom da će on odvesti dijete u vrtić, misle da to neće obaviti kako treba jer osim što treba odvesti dijete u vrtić, tu je i ruksak koji treba spakirati, užina koju treba pripremiti…

Kad partneru detaljno objasnite što svakoga dana radite da bi obitelj funkcionirala, delegirajte zadatke. Većina partnera opravdat će se što nije obavila neki kućanski posao jednostavno zato jer im nitko nije rekao da to trebaju napraviti. Pa onda im recite, ali unaprijed: ako treba, napravite popis stvari koje će svakoga dana napraviti, poput iznošenja smeća, kupnje namirnica ili vođenja djeteta na trening. Pročitajte kako komunicirati s članovima obitelji oko pravednije raspodjele kućanskih poslova.


5. Isključite perfekcionizam

Ne želite pozivati u goste jer stvari kod kuće izgledaju kaotično? Kad se bavite menadžiranjem obitelji, nemoguće je da sve bude savršeno. Smanjite očekivanja i riješite se iluzije da svi očekuju savršenstvo. Ono je samo u vašoj glavi, poput ideje da rođendanska torta za vašeg trogodišnjaka mora biti u obliku jednoroga u duginim bojama. Savršenstvo postoji samo na televiziji, u stvarnosti će vaše dijete biti potpuno zadovoljno ako mu napravite jednostavnu čokoladnu tortu. 


6. Potražite podršku: Tko ili što mi može pomoći u svakodnevnom životu?

Dogovaranje s drugim roditeljima o prevoženju djece na zajedničke aktivnosti također smanjuje mentalno opterećenje i stvara vrijeme za sebe. Ne trebate sve uvijek odraditi sami. Sve dok si to možete priuštiti, pomoć u kućanstvu može biti zlata vrijedna. Čak i robotski usisavač može učiniti čuda ako tih pola sata koje biste inače proveli usisavajući provedete čitajući knjigu ili uživajući u toploj kupki.


7. Podijelite zadatke djeci

Svoju djecu od malih nogu možete naučiti da stavljaju prljavu odjeću u košaru za rublje ili da svaku večer prije spavanja pospreme svoje igračke. Sve to može smanjiti mentalno opterećenje, a ujedno učite djecu da samostalno preuzimaju obaveze i gradite njihovo samopoštovanje. Kad postanu tinejdžeri, neka zarade svoj džeparac obavljanjem poslova koje ste unaprijed dogovorili.


8. Samohrani roditelji i roditelji djece s teškoćama u razvoju mogu se povezati s drugim roditeljima

Roditeljstvo je samo po sebi težak i zahtjevan posao, no još je teže ako ste samohrani roditelj ili roditelj djeteta s teškoćama u razvoju. Ako nemate partnera, može vam pomoći povezivanje s drugim samohranim roditeljima. U Hrvatskoj postoji nekoliko udruga kojima se možete obratiti za pomoć, kao i udruga koje povezuju roditelje djece s teškoćama u razvoju. Također, postoje i organizacije koje vam mogu pomoći na vašem roditeljskom putu. Popis možete pronaći ovdje.

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Pripremite dom za godišnji odmor

Osigurajte svoj dom prije odlaska na ljetovanje ili putovanje i bezbrižno uživajte na zasluženom godišnjem odmoru!

Opširnije
Kako isplanirati savršen godišnji odmor

Planiranje je pola puta do savršenog godišnjeg odmora!

Opširnije
Kako putovati sigurno s kućnim ljubimcem

Nekoliko korisnih savjeta za sigurno putovanje automobilom s vašim najdražim dlakavim prijateljima

Opširnije
Neka planiranje troškova bude vaša najbolja novogodišnja odluka!

Planiranjem troškova ostvarite svoje ciljeve i financijsku neovisnost.

Opširnije
Osiguraj posao koji voliš

Osiguranje imovine obrtnika i poduzetnika 

Opširnije
Kako uštedjeti bez prevelikog odricanja

Značajne uštede u kućanstvu možemo postići malim koracima: od planiranja kupnje do DIY projekata

Opširnije
Kontrolirate li svoj novac ili on kontrolira vas?

Važni koraci u postupanju s novcem koji će vam olakšati financijske brige na duge staze


 

Opširnije
Kako održavati mentalnu kondiciju

Uz fizičku, važno je održavati i mentalnu kondiciju.

Opširnije
Kako ostvariti važne odluke i postići dugoročne ciljeve

Kako novogodišnje odluke pretvoriti u ostvarive ciljeve?

Opširnije
Pretvorite FOMO u JOMO

5 savjeta kako smanjiti vrijeme koje gubimo na društvenim mrežama

Opširnije
Biciklirajte - ali sigurno! Provjerite poznajete li pravila vožnje i prometne propise o bicikliranju

Kako stojite s poznavanjem biciklističkih propisa? Provjerite svoje znanje i vozite sigurno!

Opširnije
50 načina za predah

Ako vam nedostaje inspiracije, imamo 50 ideja za kratki predah na poslu, kod kuće ili bilo gdje da se nalazite.

Opširnije
Mitovi o osiguranju

Najčešći mitovi i zablude o osiguranju.Donosimo činjenice koje će vam pomoći donijeti informiranu i odgovornu odluku.

Opširnije
Hrana koja podiže raspoloženje

Zimski blues ublažite hranom koja sadrži protein triptofan koji pomaže našem tijelu da proizvede serotonin, hormon sreće.

Opširnije
5 jezika ljubavi

Dok neki ljubav iskazuju fizičkim dodirom, drugima je nepodijeljena pažnja partnera najveći dokaz ljubavi. Naučite „strane“ jezike ljubavi kako biste se međusobno bolje razumjeli i voljeli na svim jezicima.

Opširnije
Kako možemo biti sigurni da su proizvodi i usluge koje kupujemo doista „zeleni“ i održivi?

Svakodnevnim, malim ali važnim odlukama možemo pozitivno utjecati na svijet, kao što su odluke o proizvodima i uslugama koje kupujemo.

Opširnije
Sedam pravila za sretne blagdane

Bilo da spadate u obožavatelje Božića ili ste istinski Grinch, dobro je prisjetiti se i živjeti vrijednosti zbog kojih Božić i jest najčarobniji blagdan.

Opširnije
Savjeti za putovanja u vrijeme pandemije

Kako putovati u vrijeme pandemije COVID-19? Putno osiguranje može vas zaštititi od neželjenih troškova!

Opširnije
Što djeca trebaju znati o novcu, štednji i financijama općenito?

Koje osnovne i korisne ideje o financijama možete podijeliti s djecom ovisno o njihovoj dobi

Opširnije
Najbolja mjesta za izlet u kontinentalnoj Hrvatskoj

Ako ne idete na more, iskoristite vikend ili slobodan dan za posjet nekoj od predivnih izlet destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj

Opširnije
Pametnim trošenjem do više zadovoljstva u životu

Promjene navika trošenja mogu nas učiniti sretnijima i zadovoljnijima.

Opširnije
10 stvari koje možete učiniti za naš planet

Jednostavne stvari koje možete primijeniti odmah, želite li pomoći očuvanju prirode odnosno smanjiti svoj ekološki otisak.

Opširnije
Nezgode u kućanstvu i kako ih izbjeći

Ozljede zadobivene kod kuće češće su od ozljeda na radu!

Opširnije
Kako pripremiti dijete za školu

Donosimo savjete kako pripremiti klince za školu i cijeloj obitelji olakšati prve tjedne školske godine u kojem razbibrigu zamjenjuju obaveze.

Opširnije
Zašto je djecu bolje odvesti u prirodu nego u šoping centar

Igra u prirodi je zdrava, djeca razvijaju empatiju prema drugim živim bićima, a planiranje izleta povezuje i usrećuje cijelu obitelj

Opširnije
Bicikliranje – zdrav i društveno poželjan način prometovanja

Kriza sa širenjem bolesti COVID-19 pridonijela je popularizaciji održivih načina prometa 

Opširnije
Jesu li uredi otvorenog tipa stvar prošlosti?

Hoće li zdravstvena kriza zauvijek promijeniti način na koji poimamo poslovni prostor?

Opširnije
Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života, tzv. „work-life balance“ je u uvjetima pandemije koronavirusa i rada od kuće poprimila sasvim novo značenje. 

Opširnije
Kako zadržati pozitivan stav za vrijeme krize

Život nam se svima okrenuo naglavačke. Evo na što se trebamo fokusirati da bismo zadržali pozitivan stav.

Opširnije
Treba li vam digitalna detoksikacija?

Možete li zamisliti dan, tjedan ili čak mjesec dana bez mobitela i interneta? 

Opširnije
Kako vježbati kreativnost

Kreativnost je vještina na kojoj se može raditi i svi tu sposobnost možemo razvijati! 

Opširnije
Zašto smo pokrenuli Radost života ili priče koje čine razliku

Upoznajte Stellu, zvijezdu bez granica i Ermina, dječaka romske nacionalnosti koji kad odraste želi biti baš kao njegov tata!
FOTO: Rade Popadić/Dalmacija danas

Opširnije
Tko se boji rizika još?

Naslovu unatoč, ne trebamo se bojati rizika, već njihovih posljedica.

Opširnije
Ne dajte ekranima da izgladne vaše srce

Hrvatski predškolci provode 2,4 sata dnevno pred ekranom. Kako onda zaštititi djecu od prekomjernog izlaganja ekranima?

Opširnije
Kako naše potrebe i odgovornosti rastu s djecom

Svatko tko ima djecu, zna kako to ide: godine prolaze munjevito i nismo se ni okrenuli, a naša beba već je na pragu proslave zadnjeg jednoznamenkastog rođendana.

Opširnije
Kako odgovoriti na pitanja od kojih boli glava

Sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji da vam netko postavi nepristojno pitanje i niste se ni snašli, a već se opravdavate, objašnjavate…nemojte

Opširnije
Rad u papučama: prednosti, mane i kako stojimo s tim u Hrvatskoj

Svijet u kojem sve brojnija radna snaga postaju milenijci, tipična slika radnog mjesta u uredu, uz osmosatno radno vrijeme, godišnji odmor i rad u tvrtki „dok nas mirovina ne rastavi“, lagano postaje retro.

Opširnije