Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 3.235.60.197.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Rad u papučama: prednosti, mane i kako stojimo s tim u Hrvatskoj

Rad u papučama: prednosti, mane i kako stojimo s tim u Hrvatskoj


Svijet u kojem sve brojnija radna snaga postaju milenijci, tipična slika radnog mjesta u uredu, uz osmosatno radno vrijeme, godišnji odmor i rad u tvrtki „dok nas mirovina ne rastavi“, lagano postaje retro. Kažu da milenijci traže veću mobilnost rada i ne boje se od poslodavca tražiti da ispuni njihove uvjete. To znači i veću fleksibilnost i mobilnost rada.

rad u uredu - kolege za radnim stolom

Nisu samo nove generacije zaposlenika kandidati za rad od kuće ili s nekog drugog mjesta. Već godinama mnoge tvrtke u svijetu njeguju program rada od kuće zbog golemih ušteda i visoke produktivnosti. Premda takvi programi postoje i u našim tvrtkama, najviše ljudi koji rade od kuće samostalno su pokrenuli neki posao, no za očekivati je da će trend rada od kuće zaozbiljno zaživjeti i među tvrtkama koje tu mogućnost još nemaju, kada se za to stvore zakonski preduvjeti.
 

Prednosti rada od kuće

Od uobičajenog radnog tjedna u uredu svi ponekad poželimo pobjeći jer nas ta rutina počinje opterećivati. Svakodnevni odlasci na posao i dolasci s posla, pauza za ručak, sastanci, dress code...Ponekad se čini da radni tjedan traje vječno, a slobodan vikend nam proleti dok se nismo ni okrenuli. Imamo osjećaj da je čitav naš život podređen radu. Mnogi zato sanjaju o radu od kuće, a današnja tehnologija to uvelike omogućava.
Osnovne prednosti rada od kuće su fleksibilnost što znači da ne treba brinuti o prijevozu, odjeći i prehrani te striktnom radnom vremenu.

Radno vrijeme zadajemo si sami, možemo raditi u pidžami i s viklerima na glavi, svejedno je. Osjećaj da smo kod kuće pruža nam osjećaj udobnosti, nema kolega koje nas mogu ometati, možemo nesmetano raditi koliko i kada nas je volja, glavno da obavimo posao.

žena radi na laptopu u svom domu


Nedostaci rada od kuće

S prednostima dolaze i mane ovakvog rada. Koliko god se udobno i fino osjećali dok u pidžami radimo na laptopu od kuće, ako tako radimo cijelo vrijeme, mogli bismo se osjećati usamljeno pa i izolirano od ostatka tima, tvrtke, društva... Dok nas u uredu može smetati žamor kolega, doma nas još više mogu ometati, primjerice, djeca koja se vraćaju iz škole gladna, žedna, sa zadaćom koju im treba objasniti i još tisuću zahtjeva.

Može nas omesti susjed koji je odlučio prekopati stan bagerom baš na dan kad mi moramo napisati važan projekt. Svakako moramo biti jako vješti i dosljedni objašnjavajući članovima obitelji da iako smo fizički prisutni, ne trebaju nas smetati jer radimo. Priličan izazov, zar ne? A tu je i disciplina. Kad smo u uredu, okruženi kolegama, monitorima i uredskim priborom znamo zašto smo tu. Kad smo kod kuće, moramo se disciplinirati i odvojiti poslovno od privatnog, a tu je granicu ponekad teško povući.
 

Što je s timskim radom 

Još jedna zamjerka radu od kuće je nedostatak timskog rada. Kako navodi portal Mojposao.net, timski rad je pokretač uspjeha svake kompanije. „Tvrtka koja svoj rad temelji na pojedincima, a zanemaruje zajednički rad svih zaposlenika puno će teže ostvariti uspjehe od poduzeća koje cijeni i inzistira na timskom radu. Timski rad zbližava zaposlenike, stvara pozitivnu atmosferu i ohrabruje radnike da se odluče na ambiciozne projekte.

Pojedinac će se puno prije odvažiti na neki zahtjevan projekt ako zna da će imati podršku ostalih zaposlenika, kao i svog nadređenog.“
Ta se prepreka može spriječiti ograničavanjem rada od kuće u slučaju da pojedinac radi u korporaciji na maksimalno jedan do dva dana u tjednu, dok bi ostali dani bili rezervirani za sastanke, planiranje i suradnju s timom.

Muškarac


Rad od kuće u Hrvatskoj zakonski – ne postoji

Aktualni hrvatski propisi ne poznaju i ne priznaju povremeni rad kod kuće. Kao posebna kategorija zakonom je reguliran samo rad na izdvojenom mjestu rada, dugotrajan ili stalan rad sa sklapanjem odgovarajućeg ugovora o radu, pa tako onda i s preuzimanjem svih postojećih obveza i poslodavca i radnika u smislu zaštite na radu i svega drugog.

„Općenito bismo se trebali više okrenuti produktivnosti, a ne prisutnosti na radnom mjestu. Tako se na primjer pitanje povremenog rada od kuće jednostavno može riješiti tako da se takav rad neće smatrati radom na izdvojenom mjestu rada te posljedično neće imati dodatne obveze i troškove poslodavaca“, mišljenje je Nataše Novaković, direktorice za radne odnose u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. „Načelno to bi kod nas u Hrvatskoj bilo izvedivo, ali pod uvjetom da upravo zbog tih par dana koje radnik radi od kuće napravite procjenu radnog mjesta, izvršite pregled plinskih, električnih instalacija i napravite sve ostalo što je nužno za rad na izdvojenom mjestu rada - jedinu vrstu rada koju radnik prema Zakonu o radu može obavljati kod kuće.

Dakle kod nas postoji rad na izdvojenom mjestu rada – mjestu koje nije prostor poslodavca ( članak 17. ZR-a) ali drugo mjesto rada mora imati sve uvjete kao mjesto rada koje se traži kod poslodavca sukladno Zakonu o zaštiti na radu. To znači da se od vas očekuje da doma imate radni stol, ergonomsku stolicu, rasvjetu itd. I da radite samo i isključivo tamo za svojim stolom u svome stanu koji je prošao sve tehničke preglede.“, objašnjava Novaković. Cijeli članak možete pročitati ovdje.
 

Iskustva drugih zemalja

Možda je najbolje prikazati iskustva drugih zemalja i njihovih kompanija, pa da se uvidi kako je rad kod kuće praktična i lako provediva solucija. Primjerice, jedna britanska telekomunikacijska kompanija izračunala je da godišnje uštedi 70 milijuna funti na troškovima najma ureda i sl. za samo deset posto zaposlenika koji rade kod kuće.

Prema podacima američkog news portala The Orange County Register, objavljenim u tjedniku Lider, kad bi 25 posto Amerikanaca radilo kod kuće, samo na troškovima goriva godišnje bi uštedjeli 3,9 milijardi dolara.

Način na koji živimo svoj život i zarađujemo za njega presudno je važan za našu radost i sreću. Gotovo pola života provedemo na poslu, ali kako zapravo provodimo to vrijeme? Posao koji obavljamo odraz je našeg čitavog bića, kaže Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu, objašnjavajući prednosti i mane rada od kuće.

Svakome njegovo, no vjerujemo da bi u vremenu milenijalaca i digitalne revolucije i zakonski propisi o radu trebali pratiti potrebe novih generacija i tehnologija. Dotad, pravi rad od kuće moguć je samo ako se odlučimo na samostalan posao.

Znate li da možete zaštititi imovinu svog obrta ili tvrtke, i to online? 

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Osiguraj posao koji voliš

Osiguranje imovine obrtnika i poduzetnika 

Opširnije
Kako uštedjeti bez prevelikog odricanja

Značajne uštede u kućanstvu možemo postići malim koracima: od planiranja kupnje do DIY projekata

Opširnije
Kontrolirate li svoj novac ili on kontrolira vas?

Važni koraci u postupanju s novcem koji će vam olakšati financijske brige na duge staze


 

Opširnije
Kako održavati mentalnu kondiciju

Uz fizičku, važno je održavati i mentalnu kondiciju.

Opširnije
Kako ostvariti važne odluke i postići dugoročne ciljeve

Kako novogodišnje odluke pretvoriti u ostvarive ciljeve?

Opširnije
Pretvorite FOMO u JOMO

5 savjeta kako smanjiti vrijeme koje gubimo na društvenim mrežama

Opširnije
Što kad vam je svega previše?

Većinu rutinskih kućanskih poslova i "nevidljivih" zadataka obavljaju žene. Donosimo nekoliko savjeta kako si olakšati život i skinuti dio tereta sa svojih leđa.

Opširnije
Biciklirajte - ali sigurno! Provjerite poznajete li pravila vožnje i prometne propise o bicikliranju

Kako stojite s poznavanjem biciklističkih propisa? Provjerite svoje znanje i vozite sigurno!

Opširnije
50 načina za predah

Ako vam nedostaje inspiracije, imamo 50 ideja za kratki predah na poslu, kod kuće ili bilo gdje da se nalazite.

Opširnije
Mitovi o osiguranju

Najčešći mitovi i zablude o osiguranju.Donosimo činjenice koje će vam pomoći donijeti informiranu i odgovornu odluku.

Opširnije
Hrana koja podiže raspoloženje

Zimski blues ublažite hranom koja sadrži protein triptofan koji pomaže našem tijelu da proizvede serotonin, hormon sreće.

Opširnije
5 jezika ljubavi

Dok neki ljubav iskazuju fizičkim dodirom, drugima je nepodijeljena pažnja partnera najveći dokaz ljubavi. Naučite „strane“ jezike ljubavi kako biste se međusobno bolje razumjeli i voljeli na svim jezicima.

Opširnije
Kako možemo biti sigurni da su proizvodi i usluge koje kupujemo doista „zeleni“ i održivi?

Svakodnevnim, malim ali važnim odlukama možemo pozitivno utjecati na svijet, kao što su odluke o proizvodima i uslugama koje kupujemo.

Opširnije
Sedam pravila za sretne blagdane

Bilo da spadate u obožavatelje Božića ili ste istinski Grinch, dobro je prisjetiti se i živjeti vrijednosti zbog kojih Božić i jest najčarobniji blagdan.

Opširnije
Savjeti za putovanja u vrijeme pandemije

Kako putovati u vrijeme pandemije COVID-19? Putno osiguranje može vas zaštititi od neželjenih troškova!

Opširnije
Što djeca trebaju znati o novcu, štednji i financijama općenito?

Koje osnovne i korisne ideje o financijama možete podijeliti s djecom ovisno o njihovoj dobi

Opširnije
Najbolja mjesta za izlet u kontinentalnoj Hrvatskoj

Ako ne idete na more, iskoristite vikend ili slobodan dan za posjet nekoj od predivnih izlet destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj

Opširnije
Pametnim trošenjem do više zadovoljstva u životu

Promjene navika trošenja mogu nas učiniti sretnijima i zadovoljnijima.

Opširnije
10 stvari koje možete učiniti za naš planet

Jednostavne stvari koje možete primijeniti odmah, želite li pomoći očuvanju prirode odnosno smanjiti svoj ekološki otisak.

Opširnije
Nezgode u kućanstvu i kako ih izbjeći

Ozljede zadobivene kod kuće češće su od ozljeda na radu!

Opširnije
Kako pripremiti dijete za školu

Donosimo savjete kako pripremiti klince za školu i cijeloj obitelji olakšati prve tjedne školske godine u kojem razbibrigu zamjenjuju obaveze.

Opširnije
Zašto je djecu bolje odvesti u prirodu nego u šoping centar

Igra u prirodi je zdrava, djeca razvijaju empatiju prema drugim živim bićima, a planiranje izleta povezuje i usrećuje cijelu obitelj

Opširnije
Bicikliranje – zdrav i društveno poželjan način prometovanja

Kriza sa širenjem bolesti COVID-19 pridonijela je popularizaciji održivih načina prometa 

Opširnije
Jesu li uredi otvorenog tipa stvar prošlosti?

Hoće li zdravstvena kriza zauvijek promijeniti način na koji poimamo poslovni prostor?

Opširnije
Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života, tzv. „work-life balance“ je u uvjetima pandemije koronavirusa i rada od kuće poprimila sasvim novo značenje. 

Opširnije
Kako zadržati pozitivan stav za vrijeme krize

Život nam se svima okrenuo naglavačke. Evo na što se trebamo fokusirati da bismo zadržali pozitivan stav.

Opširnije
Treba li vam digitalna detoksikacija?

Možete li zamisliti dan, tjedan ili čak mjesec dana bez mobitela i interneta? 

Opširnije
Kako vježbati kreativnost

Kreativnost je vještina na kojoj se može raditi i svi tu sposobnost možemo razvijati! 

Opširnije
Zašto smo pokrenuli Radost života ili priče koje čine razliku

Upoznajte Stellu, zvijezdu bez granica i Ermina, dječaka romske nacionalnosti koji kad odraste želi biti baš kao njegov tata!
FOTO: Rade Popadić/Dalmacija danas

Opširnije
Tko se boji rizika još?

Naslovu unatoč, ne trebamo se bojati rizika, već njihovih posljedica.

Opširnije
Ne dajte ekranima da izgladne vaše srce

Hrvatski predškolci provode 2,4 sata dnevno pred ekranom. Kako onda zaštititi djecu od prekomjernog izlaganja ekranima?

Opširnije
Kako naše potrebe i odgovornosti rastu s djecom

Svatko tko ima djecu, zna kako to ide: godine prolaze munjevito i nismo se ni okrenuli, a naša beba već je na pragu proslave zadnjeg jednoznamenkastog rođendana.

Opširnije
Kako odgovoriti na pitanja od kojih boli glava

Sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji da vam netko postavi nepristojno pitanje i niste se ni snašli, a već se opravdavate, objašnjavate…nemojte

Opširnije