Zatvori

Upišite svoje podatke kako biste otvorili korisnički račun

Osobni podaci
Sva polja su obvezna
Molimo upišite broj trenutno važeće police bez razmaka ili broj police koju ste ugovorili u zadnje tri godine
Kontakt podaci
/
Molimo unesite samo brojeve
PODACI ZA PRIJAVU

Ova web stranica prikuplja i koristi Internet Protocol (IP) adrese. Radi vaše sigurnosti dopušteno nam je zabilježiti vašu IP adresu preko koje se spajate na internet. Vaša adresa je 44.222.104.206.

Uvjeti korištenja  |  Informacije o obradi osobnih podataka
Zatvori
Nemate UNIQA korisnički račun? Registrirajte se
Zatvori

Upišite svoju e-mail adresu i dobiti ćete novu lozinku.

Zatvori

Upišite svoju novu lozinku.

 
Kako pripremiti dijete za školu

Kako pripremiti dijete za školu


Ljetni praznici bliže se kraju, školarci i roditelji odbrojavaju dane do početka nove školske godine 7. rujna. Konačna odluka o primjeni jednoga od tri scenarija za početak škole ovisi o epidemiološkoj situaciji. Prvi scenarij predviđa da se nastava pretežito odvija “uživo” uz mogućnosti primjene nastave na daljinu za pojedine grupe učenika i studenata. Drugi scenarij uključuje Mješoviti model nastave, a zasniva se na kombinaciji nastave “uživo” i nastave na daljinu, ali tako da svi imaju elemente e-učenja. Treća je mogućnost da se nastava pretežito provodi na daljinu, posredstvom tehnologije, uz mogućnosti vrednovanja na daljinu.

Koji god model bude u primjeni, djecu treba pripremiti za školu. Posebno prvašiće, kojima prvi razred označava životnu prekretnicu na kojoj će se neki snaći bolje od drugih, a na roditeljima je da svojim mališanima olakšaju ulazak u školske klupe. Kako bi početak školske godine prošao što bezbolnije, potrebno je što više razgovarati s djecom i mijenjati ljetne navike, kako im prvi „radni“ tjedan ne bi bio prevelik šok. Donosimo nekoliko praktičnih  savjeta kako pripremiti klince za školu i cijeloj obitelji olakšati prve tjedne školske godine u kojem razbibrigu zamjenjuju obaveze.


Pokažite razumijevanje za dijete kojem promjena svakodnevice teško pada  


Većina djece jedva čeka krenuti u školu i ponosni su što postaju đaci. Ne mogu dočekati da svoju novu torbu, bilježnice i knjige ponesu u razred i upoznaju nove prijatelje. Sramežljivoj i povučenoj djeci prvi dan škole može biti poprilično stresan, posebno ako u razredu nemaju nekog starog prijatelja iz vrtića, pa možete očekivati suze i tugu. Sve je to normalno. Važno je da vašeg malog introverta, kao i u drugim životnim situacijama koje u njemu izazivaju tjeskobu, nipošto ne  kritizirate i uspoređujete s drugom djecom, već im pružite razumijevanje i ohrabrenje kako bi stekli potrebno samopouzdanje i uspješno se uklopili u novi kolektiv. Kako podržati introvertirano dijete, pročitajte ovdje.


Razgovarajte afirmativno o školi i podijelite vlastite uspomene s djetetom

Kako bi dijete što lakše prihvatilo novu okolinu, važno je da mu o školi pričate afirmativno. Podijelite s njim sjećanja na vaš prvi dan u školi i kako ste se osjećali. Dijete će se oduševiti ako mu kažete da ste s nekim od svojih osnovnoškolskih prijatelja i dalje bliski i poželjet će i samo izgraditi jedno takvo prijateljstvo. Ispričajte mu svoje lijepe uspomene i bodrite ga da podijeli s vama svoje prve dojmove i doživljaje. Sjajno je ako se djetetu (i roditeljima) učitelj ili učiteljica svidi na prvu. Ako se ne dogodi „ljubav na prvi pogled“, objasnite mu da je i inače potrebno više vremena da se djeca i učitelji upoznaju i da učiteljima također nije lako preuzeti novi razred s tridesetak djece te da je to velika odgovornost.  Dobro je pročitati i preporuke učitelja o pripremi za školu.


 

Potaknite dijete da preuzima odgovornost od prvog dana i motivirajte ga na učenje

Nekoliko dana prije početka škole dogovorite s djetetom raniji odlazak na spavanje kako mu ranojutarnje ustajanje ne bi bilo prevelik šok. Objasnite mu da će se u školi moći zabaviti, ali i da mora prihvatiti svoje obveze koje će se dojučerašnjem „vrtićancu“ možda činiti preteškima. Ako je dijete već svladalo pisanje i čitanje, možete mu reći da će u razredu biti djece koja to još uvijek nisu naučila i kojima može pomoći da što prije svladaju prva slova. Ako vaše dijete ne zna čitati i pisati nije zakinuto u odnosu na vršnjake, kao što dijete koje to svlada prije škole nije nužno genijalac. Svakako iskoristite tu priliku da mu objasnite kako smo svi različiti i svatko ima svoj tempo svladavanja novih vještina. Također, netko će se s vremenom pokazati bolji u matematici, netko u likovnom, a tko zna kakvi se sve talenti skrivaju među njegovim vršnjacima koje će s vremenom zajedno otkrivati. Objasnite mu da je od ocjena mnogo važnije znanje koje će u školi steći i koje će mu pomoći da izgradi budućnost kakvu želi.

 

Zajedno uredite mjesto za učenje i nabavite pribor i opremu za školu

S djetetom uredite njegovo mjesto za učenje. Ako vam stambene prilike dozvoljavaju, neka to bude stol u dječjoj sobi koji će dijete urediti prema svojim željama ili neki miran kutak u domu u kojem će dijete na miru moći napisati domaću zadaću. Povedite ga u kupnju školskog pribora i opreme. Bilježnice za vašeg prvašića, kao i pribor za likovni, najbolje je ne kupovati unaprijed jer ćete sve potrebne upute dobiti na prvom roditeljskom sastanku. Važno je da dijete sudjeluje u svakoj aktivnosti vezanoj za školu i da je pozitivno doživljava.


 

Odaberite zajedno izvanškolske aktivnosti

Dijete će u školi imati priliku odabrati neke izvannastavne aktivnosti poput zbora, dramske grupe, likovne skupine i slično i najbolje je odabir prepustiti djetetu. Ovisno o njegovim afinitetima, dobro je pronaći za dijete i neku izvanškolsku aktivnost koja će ga veseliti, najbolje sport koji će ga zaokupiti  u slobodno vrijeme. Ne treba pretjerivati i zagušiti dijete obavezama! Radije mu ograničite vrijeme provedeno pred ekranima i potičite ga na bavljenje sportom. U prvo vrijeme dijete će se vjerojatno „tražiti“ pa možda promijeni i nekoliko aktivnosti dok ne nađe onu koja mu najbolje odgovara. Odlične preporuke o korištenju ekrana i utjecaju medijskog sadržaja na živote djece pročitajte na portalu medijska pismenost.
 

Kupiti djetetu mobitel ili ne?

Odgovor na to pitanje ne ovisi toliko o starosti, koliko o zrelosti djeteta. Ako je vaše dijete na boravku u školi cijeli dan, a vi ga svakodnevno pratite u školu i dolazite po njega, mobitel mu nije prijeko potreban jer bi mu mogao odvlačiti pažnju s nastave. Ako je dijete sklono gubljenju stvari, također nije vrijeme za kupnju mobitela. Neka vas u vašoj odluci „protiv“ ne obeshrabre izjave poput „svi ga imaju“ ili „ona je još u vrtiću dobila iPhone“ i slične.
Donesite odluku i držite je se. Objasnite djetetu da će dobiti mobitel kad mu bude potreban (kad više ne bude u boravku)/kad se nauči čuvati i paziti svoje stvari/kad ga bude moglo odgovorno koristiti. Ako dijete nešto silno želi, to ne znači da mu to i treba! 

 

A što je s roditeljima?!

I roditeljima je ovo razdoblje stresno, pogotovo u situaciji kad ih mnogo radi od kuće, i kad nije izvjesno kako će se organizirati nastava. Mnogi se s nostalgijom prisjećaju bezbrižnih vrtićkih dana svoje djece, kad nisu trebali brinuti o ocjenama, priboru, zadirkivanju vršnjaka, društvenim mrežama i dugim roditeljskim sastancima. Najbolje što svaki roditelj može napraviti je biti uz dijete, razgovarati s njim o školi svakoga dana, pomoći mu kad zadaća „zapne“ no ne rješavati je umjesto djeteta i naučiti surađivati s učiteljem svidio mu se osobno ili ne. Ostalo će se, manje-više, riješiti samo po sebi. Do novih izazova koje svakog roditelja očekuju kad njihovo dijete postane tinejdžer. No, to je već neka druga priča i neke veće brige.
Do tada, želimo vam sretne i vesele prve dane u školi!   

 

Imate pitanja?

Info broj: (+385 1) 6324 200
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

Planinska 13 A HR - 10 000 Zagreb
Radno vrijeme Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h
Procjena štete Pon – čet: 8-16:30h; Pet: 8-14:00h

info@uniqa.hrProdajni uredi

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu police i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

* Ispunjavanjem podataka, dajete dozvolu za kontaktiranje UNIQA osiguranju d.d. Više!

Vaši podaci (ime, prezime, adresa elektroničke pošte) biti će obrađeni isključivo u svrhu ostvarivanja kontakta na Vaš zahtjev za izradom ponude osiguranja. Molimo prije nastavka pročitajte naše Informacije o obradi podataka http://gdpr.uniqa.hr

Kontaktirajte me!

Povezani članci

Kako putovati sigurno s kućnim ljubimcem

Nekoliko korisnih savjeta za sigurno putovanje automobilom s vašim najdražim dlakavim prijateljima

Opširnije
Neka planiranje troškova bude vaša najbolja novogodišnja odluka!

Planiranjem troškova ostvarite svoje ciljeve i financijsku neovisnost.

Opširnije
Osiguraj posao koji voliš

Osiguranje imovine obrtnika i poduzetnika 

Opširnije
Kako uštedjeti bez prevelikog odricanja

Značajne uštede u kućanstvu možemo postići malim koracima: od planiranja kupnje do DIY projekata

Opširnije
Kontrolirate li svoj novac ili on kontrolira vas?

Važni koraci u postupanju s novcem koji će vam olakšati financijske brige na duge staze


 

Opširnije
Kako održavati mentalnu kondiciju

Uz fizičku, važno je održavati i mentalnu kondiciju.

Opširnije
Kako ostvariti važne odluke i postići dugoročne ciljeve

Kako novogodišnje odluke pretvoriti u ostvarive ciljeve?

Opširnije
Pretvorite FOMO u JOMO

5 savjeta kako smanjiti vrijeme koje gubimo na društvenim mrežama

Opširnije
Što kad vam je svega previše?

Većinu rutinskih kućanskih poslova i "nevidljivih" zadataka obavljaju žene. Donosimo nekoliko savjeta kako si olakšati život i skinuti dio tereta sa svojih leđa.

Opširnije
Biciklirajte - ali sigurno! Provjerite poznajete li pravila vožnje i prometne propise o bicikliranju

Kako stojite s poznavanjem biciklističkih propisa? Provjerite svoje znanje i vozite sigurno!

Opširnije
50 načina za predah

Ako vam nedostaje inspiracije, imamo 50 ideja za kratki predah na poslu, kod kuće ili bilo gdje da se nalazite.

Opširnije
Mitovi o osiguranju

Najčešći mitovi i zablude o osiguranju.Donosimo činjenice koje će vam pomoći donijeti informiranu i odgovornu odluku.

Opširnije
Hrana koja podiže raspoloženje

Zimski blues ublažite hranom koja sadrži protein triptofan koji pomaže našem tijelu da proizvede serotonin, hormon sreće.

Opširnije
5 jezika ljubavi

Dok neki ljubav iskazuju fizičkim dodirom, drugima je nepodijeljena pažnja partnera najveći dokaz ljubavi. Naučite „strane“ jezike ljubavi kako biste se međusobno bolje razumjeli i voljeli na svim jezicima.

Opširnije
Kako možemo biti sigurni da su proizvodi i usluge koje kupujemo doista „zeleni“ i održivi?

Svakodnevnim, malim ali važnim odlukama možemo pozitivno utjecati na svijet, kao što su odluke o proizvodima i uslugama koje kupujemo.

Opširnije
Sedam pravila za sretne blagdane

Bilo da spadate u obožavatelje Božića ili ste istinski Grinch, dobro je prisjetiti se i živjeti vrijednosti zbog kojih Božić i jest najčarobniji blagdan.

Opširnije
Savjeti za putovanja u vrijeme pandemije

Kako putovati u vrijeme pandemije COVID-19? Putno osiguranje može vas zaštititi od neželjenih troškova!

Opširnije
Što djeca trebaju znati o novcu, štednji i financijama općenito?

Koje osnovne i korisne ideje o financijama možete podijeliti s djecom ovisno o njihovoj dobi

Opširnije
Najbolja mjesta za izlet u kontinentalnoj Hrvatskoj

Ako ne idete na more, iskoristite vikend ili slobodan dan za posjet nekoj od predivnih izlet destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj

Opširnije
Pametnim trošenjem do više zadovoljstva u životu

Promjene navika trošenja mogu nas učiniti sretnijima i zadovoljnijima.

Opširnije
10 stvari koje možete učiniti za naš planet

Jednostavne stvari koje možete primijeniti odmah, želite li pomoći očuvanju prirode odnosno smanjiti svoj ekološki otisak.

Opširnije
Nezgode u kućanstvu i kako ih izbjeći

Ozljede zadobivene kod kuće češće su od ozljeda na radu!

Opširnije
Zašto je djecu bolje odvesti u prirodu nego u šoping centar

Igra u prirodi je zdrava, djeca razvijaju empatiju prema drugim živim bićima, a planiranje izleta povezuje i usrećuje cijelu obitelj

Opširnije
Bicikliranje – zdrav i društveno poželjan način prometovanja

Kriza sa širenjem bolesti COVID-19 pridonijela je popularizaciji održivih načina prometa 

Opširnije
Jesu li uredi otvorenog tipa stvar prošlosti?

Hoće li zdravstvena kriza zauvijek promijeniti način na koji poimamo poslovni prostor?

Opširnije
Kako uskladiti rad od kuće i privatni život

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života, tzv. „work-life balance“ je u uvjetima pandemije koronavirusa i rada od kuće poprimila sasvim novo značenje. 

Opširnije
Kako zadržati pozitivan stav za vrijeme krize

Život nam se svima okrenuo naglavačke. Evo na što se trebamo fokusirati da bismo zadržali pozitivan stav.

Opširnije
Treba li vam digitalna detoksikacija?

Možete li zamisliti dan, tjedan ili čak mjesec dana bez mobitela i interneta? 

Opširnije
Kako vježbati kreativnost

Kreativnost je vještina na kojoj se može raditi i svi tu sposobnost možemo razvijati! 

Opširnije
Zašto smo pokrenuli Radost života ili priče koje čine razliku

Upoznajte Stellu, zvijezdu bez granica i Ermina, dječaka romske nacionalnosti koji kad odraste želi biti baš kao njegov tata!
FOTO: Rade Popadić/Dalmacija danas

Opširnije
Tko se boji rizika još?

Naslovu unatoč, ne trebamo se bojati rizika, već njihovih posljedica.

Opširnije
Ne dajte ekranima da izgladne vaše srce

Hrvatski predškolci provode 2,4 sata dnevno pred ekranom. Kako onda zaštititi djecu od prekomjernog izlaganja ekranima?

Opširnije
Kako naše potrebe i odgovornosti rastu s djecom

Svatko tko ima djecu, zna kako to ide: godine prolaze munjevito i nismo se ni okrenuli, a naša beba već je na pragu proslave zadnjeg jednoznamenkastog rođendana.

Opširnije
Kako odgovoriti na pitanja od kojih boli glava

Sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji da vam netko postavi nepristojno pitanje i niste se ni snašli, a već se opravdavate, objašnjavate…nemojte

Opširnije
Rad u papučama: prednosti, mane i kako stojimo s tim u Hrvatskoj

Svijet u kojem sve brojnija radna snaga postaju milenijci, tipična slika radnog mjesta u uredu, uz osmosatno radno vrijeme, godišnji odmor i rad u tvrtki „dok nas mirovina ne rastavi“, lagano postaje retro.

Opširnije